Het Oeteldonkse Scholenproject

 11 x carnaval in de klas!

Beste Juffen en Meesters,

De tijd van feest, plezier en kleurrijke tradities staat voor de deur, en wij hebben iets geweldigs voor jullie en jullie klas om dit carnavalsseizoen extra speciaal te maken! 🎉 Op zaterdag 10 februari verwelkomen we Jeugdprins Thijm d’n urste in het bruisende Oliebollenfantenrijk van Oeteldonk, en het Oeteldonkse Scholenproject zit boordevol betoverende lesplannen die jullie samen met jullie leerlingen meenemen op een onvergetelijke reis naar het kleurrijke hoogtepunt van het jaar: carnaval!

Stap met ons in de feestelijke wereld van Oeteldonk met de lesplannen samengebracht onder de kop: 11 x carnaval in de klas en ontdek sprankelende thema’s en bijbehorende lesideeën die carnaval in jullie klas tot leven zullen brengen. Laat de creativiteit van de kinderen bloeien terwijl ze zich onderdompelen in de vrolijke tradities, kleurrijke kostuums en feestelijke festiviteiten die dit seizoen te bieden heeft. En dat is nog niet alles! Hier zijn de linkjes naar onze fantastische lesplannen die perfect passen bij 11 daoge veur carnaval:

Laat je klas kennismaken met de vrolijke tradities en feestelijke sfeer van carnaval in Oeteldonk.

Ontdek de rijke geschiedenis achter de kleurrijke festiviteiten en hoe het allemaal begon.

Leerlingen gaan op ontdekkingsreis door Oeteldonk en leren over de belangrijkste plekken en symbolen van dit feestelijke stukje Brabant.

Ontdek de rollen die in het spel gespeeld worden met hun regels en gebruiken die Oeteldonkers volgen tijdens carnaval

Een interactief spel om strategisch denken te bevorderen en de kinderen kennis te laten maken met de verschillende elementen van Oeteldonk.

Duik in de kleurrijke wereld van de carnavalsoptochten en laat de leerlingen zelf creatieve ideeën bedenken.

Leerlingen maken kennis met het legendarische kenmerk van Oeteldonk en ontdekken waarom de kikker (of ‘d’n oetel’) zo belangrijk is.

Breng de carnavalsmuziek tot leven in de klas en ontdek de vrolijke klanken die bij Oeteldonk horen.

Laat de creativiteit van de leerlingen de vrije loop met het ontwerpen van hun eigen Oeteldonkse outfit.

Binnen het themahoofdstuk “De Rietkiet” kunnen leerlingen van de onderbouw een kleurrijk avontuur beleven. Er is een spel met Liflaf de Klodderkikker waar de kinderen cijfers moeten herkennen en kleuren. Daarnaast kunnen kleuters schattenjacht spelen met VIP het Stekenbaasje, waarbij ze kleuren en vormen leren herkennen. Een ander lesidee is het verkennen van de fantasiewereld van De Rietkiet, waarbij taalontwikkeling, samenwerking en creativiteit worden bevorderd door voorlezen, navertellen en naspelen van verhalen over de gekke bewoners.

En natuurlijk sluiten we af met een knaller van een carnavalsfeest op school op de vrijdag voor carnaval! Samen met de kinderen, gekleed in hun mooiste Oeteldonkse outfits, vieren we feest en maken we er een onvergetelijke dag van.

Doe mee en laat je klas betoveren door de magie van Oeteldonk! We hebben de lesideeën zo praktisch en gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt, zodat jullie ze gemakkelijk in een weektaak kunnen integreren of als losse lessen kunnen uitvoeren.

Heb je nog vragen of kunnen we jullie met andere carnavalsgerelateerde zaken helpen? Neem dan contact met ons op via e-mail: [email protected], of klik hier voor het invullen van een contactformulier.

Laten we samen een spetterend carnavalsfeest in de klas creëren en genieten van de stralende gezichten en onvergetelijke momenten die deze feestelijke periode met zich meebrengt!

11 x carnaval in klas!

Carnaval vieren in Oeteldonk

Oeteldonk kent een lange geschiedenis met eigen tradities en een eigen protocol met daarin de hoofdrolspelers van het Oeteldonkse spel. Maar ook de kleding, emblemen en symbolen spelen een belangrijke rol. Dit alles wordt ondersteunt door de vele evenementen die Oeteldonk rijk is. Er is zoveel te vertellen over Oeteldonk. Daarom richten we ons in de eerste les op carnaval vieren in ons heerlijke Oeteldonk.

Ter lering en vermaak zijn er door de Oeteldonksche Club leuke animaties gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe carnaval in Oeteldonk wordt gevierd.

Meer weten over carnaval en de geschiedenis?

Stappen jullie mee in de betoverende wereld van Oeteldonk? 🎭🎉 Voor de nieuwsgierige geesten onder ons die meer willen ontdekken over carnaval in Oeteldonk en de rijke geschiedenis daarachter, hebben wij iets bijzonders in petto binnen ons scholenproject!

Maak kennis met onze enthousiaste gastdocenten, ook wel bekend als ambassadeurs van de Oeteldonksche club. Deze ware Oeteldonkers in hart en nieren staan te popelen om jullie klas mee te nemen in een kleurrijk avontuur vol verhalen en tradities. Ze brengen op een leuke en kindvriendelijke manier het Oeteldonkse spel tot leven en onthullen de fascinerende geschiedenis ervan.

Dus, heb je ooit je leerlingen horen vragen: “Waar komt carnaval eigenlijk vandaan?” of “Waarom noemen ze de Peer de Peer?” Of misschien willen ze meer weten over de naam Oeteldonk zelf? Wacht dan niet langer en nodig een gastdocent/ambassadeur uit in je klas! Een ervaring die niet alleen leerzaam is, maar ook een bron van plezier en verwondering zal zijn voor de kinderen.

Hoe? Het is simpel! Stuur een vrolijke e-mail naar [email protected] en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak te maken. Laat de magie van Oeteldonk tot leven komen in jullie klaslokaal en geef je leerlingen de kans om carnaval op een unieke en boeiende manier te ervaren!

Is er geen mogelijkheid om een gastdocent uit te nodigen, maar wil je wel graag samen de klas meer uitleg over carnaval en de geschiedenis? Er is door de ambassadeurs van het Scholenproject ook een heel leuk filmpje gemaakt. Al lopende door het Gemintemusejum vertellen ze je alles over ons feest.

Lesidee: Carnaval vieren in Oeteldonk

Carnaval vieren in Oeteldonk begint in de klas!

Het feest komt eraan en wij hebben dé perfecte manier om jullie klas om te toveren tot een waar carnavalswalhalla! 🎉 Maar daar stopt het niet, want om ervoor te zorgen dat het aftellen naar carnaval nóg feestelijker wordt, delen we graag een paar tips om jullie klas helemaal in de feeststemming te brengen.

En laten we vooral niet vergeten: de ramen! Door ze op te fleuren, helpen we Oeteldonk om de straten te laten bruisen in onze kleuren ROOD, WIT en GEEL! Stel je voor: een kleurrijk lint van vrolijkheid dat je ziet terwijl je door Oeteldonk wandelt, fietst of rijdt. Het brengt gegarandeerd een grote lach op ieders gezicht!

En omdat we willen dat jullie klas straalt als nooit tevoren, bieden we ook leuke tips en templates om de boel op te vrolijken. Druk simpelweg op de knop ‘Versiertips’ en maak er samen met je leerlingen een feestelijk geheel van! Laat je creativiteit de vrije loop en maak van jullie klas de eyecatcher van het schoolgebouw.

Dus, juffen en meesters, laten we samen deze carnavalsperiode onvergetelijk maken. Klik op die knop, versier die klas en laat de feestvreugde maar beginnen!

Wij zijn kei nieuwsgierig naar het resultaat, dus deel een fotootje van je versierde klas via Facebook of Instagram en tag het Ministerie van Jeugdzaken – Oeteldonk. Je kan de foto ook mailen naar mailto: [email protected]

Samen kleuren we Oeteldonk in onze carnavalskleuren❤️🤍💛🐸