Het protocol

Hoi,
Ik ben Koosje kwakbol.
Ik vertel je kort iets over het onderwerp: het protocol van Oeteldonk.

Prins Amadeiro, (de Hôôgheid) wordt niet gekozen zoals in veel andere plaatsen de gewoonte is. Prins Amadeiro mag niet uit Den Bosch komen en moet keurig Nederlands spreken. Prins Amadeiro mag zolang als hij zelf wil Prins van Oeteldonk blijven. Hij mag ook zelf zijn adjudant kiezen. De Hôôgheid wordt altijd bijgestaan door zijn gevolg. Omdat we in Oeteldonk  met de omgekeerde wereld te maken hebben, is hier de laagste in rang (de korporaal) de baas over de generaals. De Prins heeft ook een hofhouding met een dokter, kapper, chauffeur, fotograaf, koetsier, hoftroubadour, machinist enzovoorts

Tijdens carnaval wordt de (echte) burgemeester van Den Bosch gewoon boer.. Een gewone boer wordt dan de Burgervaojer. We noemen hem de Peer. Ook de Peer wordt niet gekozen en mag net zolang Peer blijven als hij zelf wil. Ook mag de Peer zelf zijn wethouder (Kees Minkels) kiezen. Er is ook nog een veldwachter, Driek Pakaon. De Peer en Kees worden bijgestaan door de Geminteraod.

Bij de jeugd is het iets anders. Daar wordt elk jaar een nieuw protocol gekozen uit 11-jarige jongens en meisjes. Ook kent de jeugd een 11-je. Zij zingt de jeugdprins toe. Bekijk hier de leden van de jeugdprinsengroep!

Kies je groep!

Meer leren over het protocol van Oeteldonk?
Je kunt er hier allerlei leuke filmpjes, foto’s, knutsels, kleurplaten en spelletjes over vinden. Klik snel op je groep.

Groep
1-2-3

Groep4
4-5-6

Groep
7-8