Knillis & Hendrien

Knillis

Boer Knillis staat bekend als de stichter van Oeteldonk. Dit is symbolisch bedoeld, want in werkelijkheid is het Oeteldonksche carnaval natuurlijk door een aantal personen bedacht.

Omdat we niet precies weten wie het Oeteldonksche carnaval heeft bedacht, eren we als sinds 1922 Boer Knillis als degene die dat  heeft gedaan. Wanneer op carnavalszondag rond 15.11 uur Knillis onthuld wordt door Prins Amadeiro, kan het feest pas echt beginnen. En als Knillis op carnavalsdinsdag om 23.55 uur begraven wordt, dan is carnaval echt afgelopen. Overigens wordt hij niet echt begraven, dit gebeurt op symbolische wijze.

Duizenden Oeteldonkers zijn telkens weer aanwezig op de Markt, bij zowel de onthulling van Boer Knillis als bij zijn begrafenis. Er is muziek, gejuich en tranen van ontroering bij de onthulling op zondag, en muziek en (dikke) tranen van verdriet tijdens de begrafenis op dinsdag. We moeten dan immers weer een heel jaar wachten tot het feest der feesten weer begint.

Hendrien

Hendrien is de huishoudster van de Peer. Zij zorgt ervoor dat zowel de Peer als Kees er tip top uitzien en dat ze altijd met een volle maag van huis gaan. Hendrien is het hele jaar druk met kippe voeiere, èrrepels schille en sokke stoppe. Met andere woorden: het grote huishouden voeren van de Peer! Daardoor heeft ze nooit tijd om mee te gaan tijdens carnaval. Behalve met schrikkeljaar: dan mag ze op carnavalszondag mee met de Peer. Want ze heeft dan een dag over: haar schrikkeldag. Hendrien heeft dan een hele dag vrij en die zet ze in op carnavalszondag. Ze zit dan naast de Peer, in de sjees, tijdens de intocht en ook mag ze haar verhaal doen bij het Open Hof. Hendrien is trouwens ook grote fan van de Hoogheid en meneer de Adjudant!

In het verhaal is  Hendrien een vrouw, maar in het echt is het een man…. Vroeger was het namelijk de gewoonte dat mannen de rollen speelden op toneel, in een koor of bij andere creatieve bezigheden. En in Oeteldonk houden we aan deze tradities tot op de dag van vandaag vast. Voor de duidelijkheid: Hendrien is een man in vrouwenkleren.

Vaak wordt Hendrien verward met moeder Hendrien. Zij is de vrouw van boer Knillis en staat met schrikkeljaar (als pop) naast haar man op de markt. Ook zij mag maar eens in de vier jaar mee, maar ze staat wel alle carnavalsdagen naast Knillis op de Markt.

Kies je groep!

Selecteer de groep waarvan jij de lesformulieren over het onderwerp het protocol van Oeteldonk wilt inzien.

Groep
1-2-3

Groep
4-5-6

Groep
7-8