11 x carnaval in klas!

Feest in de klas (of op school)

Wat een bruisende energie staat ons te wachten op zaterdag 10 februari in het betoverende Oliebollenfantenrijk van Oeteldonk! Jeugdprins Thijm d’n urste zal onze harten veroveren met zijn jeugdige enthousiasme en sprankelende aanwezigheid.

Om deze feestelijke vibe met jullie te delen, hebben we met liefde en creativiteit 11 spetterende themahoofdstukken samengesteld onder de opzienbarende noemer “11 x carnaval in de klas”. We hopen dat deze plannen jullie klas omtoveren tot een kleurrijk carnavalswalhalla, waar de feestvreugde van Oeteldonk tot leven komt.

Het feest der feesten staat voor de deur, en Oeteldonk bereidt zich voor op een explosie van rood-wit-gele pracht. Overal zullen clubjes, muziek en vrolijke ‘boeren’ en ‘durskes’ elkaar begroeten en proosten op dit prachtige festijn.

En dan, de kers op de taart, onze laatste dag die volledig gewijd is aan het carnavalsfeest. Na 10 themahoofdstukken vol inspiratie, is de klas nu een waar paradijs van versieringen, zelfgemaakte muziekinstrumenten en een playlist vol met aanstekelijke Oeteldonkse muziek. De sfeer is onmiskenbaar magisch.

Laten we samen de laatste dag van dit carnavalsavontuur vieren, waarin de klas straalt als nooit tevoren. Moge het een dag vol plezier, lachen en genieten zijn, want jullie hebben het verdiend!

En natuurlijk geniet van jullie carnavalsvakantie nog deze dag!

Mocht het je toch nog aan inspiratie ontbreken, of heb je simpelweg alle ideeën al samen met je klas uitgewerkt, dan hebben wij hieronder nog een paar leuke creatieve ideeën uitgewerkt om samen met de klas er een feestelijke dag van te maken. Nieuwsgierig naar nog meer leuke lessen? Druk op de knop lesidee!

11 x carnaval in klas!

Feest in de klas (of op school)

We hebben extra veel nieuwe en leuke lesideeën uitgewerkt om van de laatste lesdag voor carnaval een extra feestelijke dag te maken!

We hebben geprobeerd om de lessen zowel voor onder-, midden en bovenbouw leerlingen uitdagend en gezellig te laten zijn, maar ze ook te laten aansluiten bij de Kerndoelen.

Lesidee 1 en 2 zijn uitgewerkt aan de kerndoelen behorende bij Kunstzinnige oriëntatie waarbij de leerlingen leren beelden te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. De leerlingen leren ook hun eigen werk en dat van anderen te reflecteren en verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

De Magische Kwast

Dit is een leuke creatieve les waarbij we aan de filosofie van Karel Appel en de Cobra beweging aan de hand van de magische kwast kleurrijke fantasievolle schilderen maken. Deze les sluit aan bij de kerndoelen uit het basisonderwijs.

De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren en leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

De instructie voor de kinderen is uitgewerkt in een Powerpoint die vanaf deze pagina toegankelijk is. Een korte lesbrief ter voorbereiding van deze les kan je downloaden door middel van de download knop.

11 x carnaval in klas!

Feest in de klas (of op school)

Oeteldonk heet Telènt

Aan de hand van de, door het Nederlands ministerie van Onderwijs, vastgestelde streefdoelen voor het basisonderwijs hebben wij een lesplan ontwikkeld met het kerndoel Kunstzinnige oriëntatie.

Met behulp van het lesplan kan je met de klas (of met de hele school)  Oeteldonk heet Telent organiseren. Een open podium waar iedereen op zijn of haar manier kan shinen.

Vakgebied

Kerndoel

Lesdoel

Muziek

54 – De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren

De leerlingen kunnen een ritme herkennen met behulp van ritmekaartjes. Welk ritme hoor je?

De leerlingen kunnen een ritme naklappen met behulp van ritmekaartjes. Ritme-dictee

De leerlingen kunnen een eigen ritme componeren met behulp van ritmekaartjes. Componeren

Ga naar het lesplan door middel van de download knop

11 x carnaval in klas!

Feest in de klas (of op school)

We maken een feest vouwboek!

In de themahoofdstukken “11x carnaval in de klas” hebben wij veel uitgelegd over hoe het carnavalsfeest in Oeteldonk wordt gevierd. Daarom leek het ons leuk om aan de hand van alles wat is geleerd een feestvouwboek te maken.

Laat de kinderen de volgende vragen beantwoorden? Wat is dat eigenlijk het carnavalsfeest? Wat wordt er gevierd? Heb je dan ook speciale kleren aan? Wordt er ook muziek gemaakt en gezongen? Wanneer is het eigenlijk carnaval?

De leerlingen maken in een kleine groep een zogenaamd vouwboek met informatie over dit feest. Het vouwboek kan natuurlijk ook gebruikt worden voor andere feesten, zoals: Pasen, kerstmis, sinterklaas, chinees nieuwjaar of het Suikerfeest.

De instructie voor de kinderen is uitgewerkt in een Powerpoint die vanaf deze pagina toegankelijk is. Een korte lesbrief ter voorbereiding van deze les kan je downloaden door middel van de download knop.

Ga naar het lesplan door middel van de download knop