Ons rood, wit, geel

Hoi,
Ik ben Koosje kwakbol.
Ik vertel je kort iets over ons rood, wit, geel, maar ook over de vele monumenten verspreid door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Wist je dat je dit ook allemaal kan leren tijdens een buitenles? Vraag erna bij je juf of meester!

De Oeteldonkse driekleur rood-wit-geel zie je overal, bijvoorbeeld aan vlaggenstokken, aan veurgevels en in de wollen gebreide sjaal. We weten niet zeker waar de Oeteldonkse driekleur vandaan komt. De kleuren van Brabant zijn rood en wit. De kleuren van de kerk zijn geel en wit.. Dus misschien is de  de Oeteldonksche driekleur zo tot stand is gekomen?

Ook weten we niet zeker waar de naam Oeteldonk vandaan komt. Vaak word gedacht dat een Oetel een kikker is, maar dat is niet zo. Zo wordt het tegenwoordig wel genoemd word. Waarschijnlijk is “Oetel” is afgeleid  om de bisschop die carnaval verbood een hak te zetten en komt “Donk” uit de benaming voor een droge plek in het moeras. Het lijkt logisch dat Oeteldonk zo aan zijn naam is gekomen.

In het wapen van Oeteldonk, dat sinds 1924 wordt gevoerd, zijn drie verwijzingen naar Oeteldonk opgenomen: de driekleur, rood, wit, geel en de nar en de narrenkap symboliseren de carnavaleske maskerade tijdens carnaval. De kikkers in het midden en de libel rechtsonder symboliseren het moeras Oeteldonk

Verspreid door de binnenstad van ’s-Hertogenbosch staan veel monumenten waaruit blijkt dat de stad maar wát trots is op zijn durp Oeteldonk. Deze monumenten zijn dan ook altijd aanwezig en zichtbaar, dus niet alleen tijdens carnaval.

Oeteldonk kent ook de 11 geboden. Wil je weten welke dat zijn? Klik dan hier

Kies je groep!

Meer leren over het rood, wit, geel van Oeteldonk?
Je kunt er hier allerlei leuke filmpjes, foto’s, knutsels, kleurplaten en spelletjes over vinden. Klik snel op je groep.

Groep
1-2-3

Groep
4-5-6

Groep
7-8