Oeteldonkse muziek

Als er één ding heel belangrijk is tijdens carnaval, dan is dat wel de muziek.

En vooral de Oeteldonksche muziek. Daarom wordt er ieder jaar, op de zaterdag na 11-11, een wedstrijd georganiseerd waar het beste carnavalslied van dat jaar gekozen wordt. Oeteldonkse clubkes (de meziekskes) zijn wekenlang bezig met schrijven, repeteren en soms ook knutselen om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Vaak zijn er meer dan 60 clubkes die hun lied ten gehore brengen tijdens de wedstrijd die we in Oeteldonk het “Kwèkfestijn” noemen. Aan het eind van deze lange dag wordt bekend gemaakt welke 11 clubs in de finale staan en hun lied ’s-avonds nog een keer mogen laten horen en zien. Ook worden er dan liedjes uitgekozen die het meest spectaculair waren in hun act, de kolder dus!

11 juryleden en een voorzitter kiezen dan het beste lied. Ben je niet het beste, toch niet getreurd, want alle 11 finalisten worden uitgebracht op een CD en via Spotify. En dan maar hopen dat jouw favoriete lied veel te horen is tijdens carnaval en dat iedereen uit volle borst meezingt.

In Oeteldonk zijn er heel veel clubkes. Dat zijn bijvoorbeeld familieclubs, hobbyclubs, vriendenclubs en personeelsclubs die carnavalsverenigingen hebben opgericht. Het aantal zit tussen de 150 en 200 in!

Op de de zondag na 11-11 wordt er ook altijd een liedjeswedstrijd georganiseerd voor de kinderen, genaamd: Keinderkwèk

Het Keinderkwèk is het liedjesfestival voor alle kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar. De kinderen kunnen meedoen met een nieuwe tekst op een bestaande carnavalsmelodie. Tijdens het Keinderwèk zing je dat lied, waarbij het Keinderkwèk-orkest of je eigen orkest/clubke je met muziek begeleidt (dus niet met een geluidsband).

Hierbij zijn verschillende leuke prijzen, zoals de Gouwe, Zilveren of Gruune Kwakbol te winnen. Daarnaast is er een Kolderprijs, een Presentatieprijs en een Aanmoedigingsprijs: de Bambergersprijs, en de Theater aan de Paradeprijs. Voor iedere deelnemer is er een leuke herinnering.

Kies je groep!

Selecteer de groep waarvan jij de lesformulieren over het onderwerp Oeteldonkse muziek wilt inzien.

Groep
1-2-3

Groep
4-5-6

Groep
7-8