Het protocol

Prins Amadeiro, aanspreektitel (de) Hôôgheid, wordt niet gekozen zoals in veel andere plaatsen de gewoonte is, maar hij wordt aangezocht. Prins Amadeiro mag niet uit Den Bosch komen en moet keurig Nederlands spreken Ook moet hij van onbesproken gedrag zijn. Vroeger was het zelfs zo dat hij niet katholiek mocht zijn, maar deze voorwaarde geldt niet meer. Prins Amadeiro mag zolang als hij zelf wil Prins van Oeteldonk blijven en hij mag ook zelf zijn adjudant kiezen. En als hij aftreedt, dan abdiceert hij (met een moeilijk woord).

Tijdens carnaval wordt de (echte) burgemeester van Den Bosch gewoon boer en wordt een boer (die net wat minder boer is dan de rest van de boeren) burgemeester, oftewel Burgervaojer. We noemen hem de Peer.

Ook hij wordt niet gekozen maar aangezocht en mag net zolang Peer blijven als hij zelf wil. Ook mag de Peer zelf zijn wethouder (Kees Minkels) kiezen. De Peer loopt in een sjiek pak rond, net  zoals dat vroeger was.

Behalve Prins Amadeiro, de Peer en Kees, is er ook nog een veldwachter, Driek Pakaon. Al sinds 1882 wordt deze rol vertolkt door altijd de jongste zoon van de familie Stolzenbach. De huidige Driek is al nummer 5 in deze familie!

De Hôôgheid wordt altijd bijgestaan door zijn gevolg. Dit zijn studenten uit Delft. Zij zijn lid van een dispuut (onderdeel van een grote studentenvereniging) dat Oeteldonk (!) heet.

Het gevolg bestaat uit tien generaals die ondergeschikt zijn aan hun korporaal. In de echte wereld is de generaal de baas van de korporaal. Maar omdat we in Oeteldonk  met de omgekeerde wereld te maken hebben, is hier de laagste in rang de baas.

De Peer en Kees worden bijgestaan door de Geminteraod. De leden van de Geminteraod komen gewoon uit Oeteldonk.

Verder is er nog een Ministerraad met een Minister-President (het bestuur van de vereniging en de voorzitter) en een boerenparrelement (te vergelijken met de 1e kamer of ledenraad).

Ook bestaat er een uitgebreide hofhouding met een dokter, kapper, chauffeur, fotograaf, koetsier, hoftroubadour, machinist en ga zo maar door.

Alle spelers van het protocol kennen? Klik dan hier

Kies je groep!

Selecteer de groep waarvan jij de lesformulieren over het onderwerp het protocol van Oeteldonk wilt inzien.

Groep
1-2-3

Groep
4-5-6

Groep
7-8