Dit heb je nodig
- Stiften, kleurpotloden, krijt of verf
- Stickers en/of glitters,
- Slingers
- Serpentine
- Ballonnen
- Touw, lintje en/of elastiek
- Gekleurd papier,
- Oeteldonkse decoraties,
- Plakband en/of nietmachine
- Lijm
- Schaar
Tip 1
Span een touw voor de raam of door de klas. Hang de serpentine losjes over het touw heen. Het is meteen gezellig!
Tip 2
Zonder ballonnen geen feestje! Blaas de rood-wit-gele ballonnen op. Je kan hiervoor hetzelfde touwtje gebruiken als het touwtje waar de serpentine overheen hangen.
Tip 3
Maak op rood, wit en geel papier allemaal cirkels van verschillende formaten. Je kan hiervoor een passer gebruiken, maar je kan ook andere ronde voorwerpen gebruiken, zoals borden of bekers. Knip alle cirkels mooi uit en plak als grote confetti op het raam van je klaslokaal!
Tip 4
Print deze gezellige en echt Oeteldonkse kleurplaat uit door op de knop “Afdrukken” te klikken. Laat de leerlingen de kleurplaat mooi inkleuren en hang ze op in de klas of voor het raam van het klaslokaal.
Bonustip: Je kan ook met een perforator gaatjes maken bovenaan de kleurplaat. Rijg er een gezellig koord of touwtje doorheen en je hebt je eigen slinger!
Wil je liever een kleurplaat van het (jeugd)protocol, het embleem van de Oeteldonksche Club of Koosje Kwakbol? Druk dan op de knop “kleurplaat” en dan vind je er nog veel meer!
Tip 5
Print het embleem van dit jaar uit. Plak het embleem op het raam van het klaslokaal of geef ‘m een ander mooi plekje in het lokaal.
Misschien heb je ook nog andere emblemen die je op je raam kan plakken. Je kan ze natuurlijk ook aan een draadje vastmaken en deze dan weer ophangen aan het touwtje van tip 1
Tip 6
Print het masker uit. Vervolgens kleur je het masker mooi in. Knip het masker op de lijntjes uit. Nu kan je het masker versieren met glitters, veertjes, stickers, slingers en alles wat je nog meer leuk vind! Versier je klas met deze mooie maskers!
Tip 7
Een rood-wit-gele slinger! Knip stroken van rood, wit en geel papier van ongeveer 3 centimeter. Maak van de eerste rode strook een rondje en niet hem vast. Doe een wit strookje door het rode rondje Maak van de witte strook nu ook een rondje en niet hem vast. Steek de gele strook door het witte rondje. Maar weer een rondje en niet hem vast. Ga zo door totdat je een lange slinger hebt gemaakt!
Tip 8
DE OLIEBOLLENFANTENRIJK VLAGGENLIJN!
Op de Oliebollenfantenrijk vlaggenlijn vind je natuurlijk alle figuurtjes van de Rietkieters, Koosje Kwakbol en de libelles van de evenementen van het ministerie van Jeugdzaken. Omdat we weten dat jullie Oeteldonkertjes zelf ook heel creatief zijn hebben we 1 leeg vlaggetje toegevoegd. Hier kun je je eigen carnavalstekening op maken! Door de vlaggenlijn op je eigen manier te versieren en er zelf ook nog leuke variaties op te maken krijg je uiteindelijk een vlaggenlijn die niemand anders heeft!
Tip 9
Maak met de klas je eigen praalwagen en zet het voor je raam of geef ‘m een speciaal plekje in de klas!
Dat kan met bijvoorbeeld Lego, papier/karton, hout, metaal, lichtjes of andere materialen.
Ga je iets maken in het Oeteldonkse thema van dit jaar: ‘oeteldonk omèrrumt oe’, of misschien 66-jaar Jeugdzaken? Een eigen thema verzinnen kan natuurlijk ook!
Ook een leuk idee!
Ga met zoveel mogelijk groepen op school praalwagens maken. Geef de praalwagens een naam en zet je praalwagen als een lange optocht op een centrale locatie binnen de school. Zo kan de hele school genieten van jullie optocht!
Tip 10
Hang Knillis voor je raam!
Superleuk deze Knillis trekpop! Hoe maak je ‘m? Het is heel simpel maar het kan nooit kwaad om hulp te vragen van een juf, meester of je vader of moeder.
- Print de Knillis Trekpop uit op stevig wit papier.
- Knip deze vervolgens uit.
- Maak op de aangegeven plekken kleine gaatjes met de punt van je schaar
- Leg de armen op de juiste plek naar en verbind een draad tussen beide armen. Iets ruimer dan het bovenlijf breed is. Maak vervolgens de armen vast door middel van splitpennen.
- Leg de benen op de juiste plek naar en verbind een draad tussen beide benen. Iets ruimer dan het onderlijf breed is. Maak vervolgens de benen vast door middel van splitpennen.
- Verbind een lange draad tussen de draad van de armen naar de benen en laat de draad tot voorbij zijn klompen doorlopen.
- Je trekpop is nu af.
Tip: Als je trekpop hebt geprint kan je ‘m uitknippen en vervolgens de losse delen plastificeren. Als deze dan vervolgens opnieuw uitknipt en ‘m dan in elkaar gaat zetten, dan gaat je Knillis Trekpop heel veel carnvalsjaren mee! Je kan ‘m ook op karton leggen en uitknippen of maken met vilt!
Tip 11
Maak een mooie krans voor de raam of je aan je voordeur! Hiernaast zie je een aantal voorbeelden ter inspiratie.
Voorbeeld 1: een strokrans omwikkelen met een rood, wit, gele boa.
Voorbeeld 2: een strokrans omwikkelen met stroken blauwe (jeans) stof en er vervolgens allerlei Oeteldonkse versiersels op te plakken.
Voorbeeld 3 en 4: een krans van wilgentenen. Die je eerst wit schildert of spuit en vervolgens met rood en geel in vlakken verdeeld. Je zou ‘m daarna ook nog kunnen beplakken met allerlei Oeteldonkse versiersels.
Een iets moeilijker krans om te maken is de ballonnenkrans (5). Om deze maken heb je veel geduld nodig, maar het resultaat mag er zijn. Wat heb je nodig?
Ballonnenkrans
- Ongeveer 300 ballonnen in de kleuren rood, wit een geel
- 300 spelden
- Strokrans
- Eventueel lint of touwtje
- Eventueel vingerhoedje
De krans stap voor stap opbouwen.
- Prik een ballon op de strokrans. De speld moet ongeveer
halverwege zitten, zodat de ballon straks
dubbelgevouwen kan worden. - Prik vervolgens de volgende ballonnen trapsgewijs op de
krans. - Wanneer een stukje van de krans is bedekt, gaan de
ballonnen vanzelf omhoog staan. - Voordat de krans bijna klaar is, kan er een stuk lint
worden vastgeknoopt. Deze kan dan nog worden bedekt
met de laatste ballonnen.
Bonustip
Het is natuurlijk ook superleuk om een tekening te maken op het bord of op de raam.
Heb je nog een echt schoolbord in de klas, maar ben je niet zo heel handig met tekenen? Dan kan je een leuk plaatje uitprinten. Wanneer je deze aan de achterkant met schoolkrijt overtrekt en je drukt de tekening vervolgens op het bord. Dan kan je lijnen simpelweg overnemen.