In het prachtige natuurgebied de Rietvelden staat een bijzonder huisje genaamd “De Rietkiet.” Hier woont een vrolijk en grappig volkje, de Rietkieters. Ze zijn een beetje raar en zien er gek uit, maar zijn ontzettend aardig. Laten we eens kennismaken met enkele bewoners van De Rietkiet:
- Olle d’n Oliebollenfant: Een oliebol op pootjes met een blauw slurfje en een krentenvelletje. Hij werd geboren tijdens een onweersbui in de oliebollenkraam van de Oeteldonkse oliebollenbakster Anna.
- VIP het stekenbaasje: Draagt altijd een voorname hoed op zijn hoofd, een steek. Hij vindt zichzelf onmisbaar en wil overal iets over zeggen.
- Gustav het bootsmannetje: Een verstandige kapitein die ervoor zorgt dat Zijne Hoogheid de Jeugdprins Oeteldonk veilig kan binnenvaren.
- Lou Lorrelaar: Een vogelachtige moerasbewoner die druk is met van alles regelen. Let op zijn rare snavel!
- Stoer de schildjeswachter: Een grote man met een dikke snor, altijd gekleed in een kiel vol Oeteldonkse jaaremblemen. Hij zorgt voor veiligheid.
- Lisje en Dotje: Een vrolijke tweeling met geel haar en veel sproetjes. Ze zingen de hele dag Oeteldonkse liedjes en houden van touwtje springen.
- Kriep de Creakrekel: Een handige groene krekel die alles kan maken. Van kapotte dingen tot prachtige tekeningen, Kriep is de klusser van De Rietkiet.
- Mirabelle Libelle: De kleinste bewoner met vleugels die over de Dieze kan vliegen en prachtig kan zingen.
- Foulifou: Een kleurrijke Oeteldonkse paradijsvogel die dol is op dansen en altijd vrolijk is.
- Liflaf de Klodderkikker: Een knalgroene kikker die graag knoeit, vooral met eten. Pas op voor zijn geknoei met mayonaise en tomatensaus!
- Duts d’n Dommelaar: Het moerasmonster dat niet van feestjes houdt en carnaval wil tegenhouden. Gelukkig jagen de Rietkieters hem altijd weg, want carnaval moet doorgaan!
In deze module hebben wij allerlei leuke lesideeën bedacht, zoals het creëren van knutselwerkjes van de Rietkieters, het schrijven en leen van verhalen over hun avonturen, of zelfs het organiseren van een minicarnavalsfeestje in de klas met Oeteldonkse liedjes en dansjes. De Rietkiet biedt eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en plezier!
11 x carnaval in klas!
De Rietkiet
Lesidee 1: Kikkerdril Avontuur met Lisje en Dotje
Les-/Spelbeschrijving:
Welkom in de kleurrijke wereld van Lisje en Dotje uit de Rietkiet van Oeteldonk! In dit spannende spel voor de onderbouw van het basisonderwijs gaan juffen en meesters samen met hun leerlingen op een kleurrijk avontuur met dobbelstenen en kikkerdril.
Doel van het Spel:
Kleur als eerste al de kikkerdril van Liflaf de Klodderkikker in!
Benodigdheden:
– 2 dobbelstenen per groepje
– Kleurpotloden of stiften in verschillende kleuren
Hoe te Spelen:
- Verdeel de leerlingen in kleine groepjes en geef elk groepje een set dobbelstenen en kleurpotloden/stiften.
- Elke speler kiest een kleur voor zijn of haar kikkerdril op het speelblad.
- De jongste speler mag beginnen. Gooi om de beurt met 2 dobbelstenen. Tel het aantal stippen op de dobbelstenen bij elkaar op.
- Kleur vervolgens op het speelblad het aantal kikkerdril dat overeenkomt met het aantal stippen dat je hebt gegooid. Bijvoorbeeld, als je 6 gooit, kleur dan 6 kikkerdril in.
- Ga zo door totdat een speler alle kikkerdril op zijn of haar speelblad heeft ingekleurd.
- De speler die als eerste zijn of haar kikkerdril volledig heeft ingekleurd, is de winnaar!
Dit leerzame en speelse avontuur stimuleert niet alleen het tellen, maar ook de fijne motoriek en samenwerking binnen het groepje. Veel plezier met het Kikkerdril Avontuur met Lisje en Dotje!
Lesidee 2: Schattenjacht met VIP het Stekenbaasje
Les-/Spelbeschrijving:
Kleuters oefenen het herkennen van kleuren en vormen terwijl ze op zoek gaan naar verborgen schatten. Het spel bevordert sociale interactie en beurtgedrag.
Benodigdheden:
– Uitgeknipte schatkaartjes
– Uitgeknipte VIP Stekenbaasje kaarten (8 of 16 stuks)
– Lamineermachine (optioneel, maar aanbevolen voor duurzaamheid)
– Tafelruimte
Spelregels:
- Leg de VIP het Stekenbaasje kaarten in rijen op tafel met het Stekenbaasje naar boven gericht.
- Laat één kind de schat of beide schatkaartjes onder een willekeurig Stekenbaasje kaartje verstoppen, terwijl de anderen niet mogen kijken.
- De overige kinderen zitten rond de tafel en mogen om de beurt raden waar de schat zich bevindt. Het radende kind moet de kleur én vorm van het Stekenbaasje kaartje correct benoemen voordat ze het kaartje mogen omdraaien.
- Als een kind de kleur én vorm correct benoemt, mag het het Stekenbaasje kaartje omdraaien om te zien of de schat eronder verborgen is.
- Het kind dat als eerste de schat vindt, mag de schat verstoppen voor de volgende ronde.
Tips:
- Moedig de kinderen aan om elkaar te helpen en samen te overleggen bij het raden van de kleuren en vormen.
- Geef complimenten voor inzet en juiste benoemingen om een positieve sfeer te creëren.
- Pas het spel aan op het niveau van de kleuters door het aantal Stekenbaasje kaarten te variëren of eenvoudigere kleuren en vormen te gebruiken.
Dit spel combineert plezier en educatie, waardoor kleuters op een interactieve manier kleuren en vormen kunnen oefenen. Veel speelplezier!
Lesidee 3: De Rietkiet avonturen in de onderbouw
Doel van de Les:
Kennismaken met de fantasiewereld van De Rietkiet en de verschillende gekke bewoners. Bevorderen van taalontwikkeling, samenwerking en creativiteit door middel van voorlezen, navertellen en naspelen van verhalen.
Benodigdheden:
- Verhalen over De Rietkiet.
- Afbeeldingen van De Rietkiet bewoners (bijv. printouts).
- Verteltafel of leeshoek.
- Mogelijkheid om rollen te verdelen en het verhaal na te spelen.
Lesstappen:
- Voorlezen:
Begin de les met het voorlezen van een verhaal over De Rietkiet. Zorg voor levendige stemmen en betrek de kinderen bij het verhaal door vragen te stellen en interactie te bevorderen. - Verhaal Navertellen – Verteltafel:
Kies één van de verhalen en lees dit voor aan de klas. Bespreek de gebeurtenissen en de karakters.
Creëer een verteltafel of leeshoek in de klas met afbeeldingen van De Rietkiet bewoners. Bijvoorbeeld door deze op wc-rolletjes te plakken.
Laat de kinderen het verhaal navertellen aan de hand van de platen. Moedig creativiteit aan. - Verhaal Naspelen:
Verdeel de klas in groepjes en wijs verschillende rollen toe aan de kinderen, bijvoorbeeld Olle d’n Oliebollenfant, VIP het stekenbaasje, enz.
Speel het verhaal na en laat de kinderen de tekst zeggen of improviseer als je vertelt en zij spelen. Wissel de rollen af zodat alle kinderen een kans krijgen.
Betrek de kinderen die kijken en luisteren door hen een specifieke taak te geven, zoals het maken van geluidseffecten of het bedenken van nieuwe wendingen in het verhaal. - Reflectie:
Na het naspelen, bespreek kort met de klas hoe het ging. Wat vonden ze leuk aan het naspelen? Welke personages vonden ze het grappigst of interessantst?
Moedig de kinderen aan om zelf verhaalideeën voor De Rietkiet te bedenken en eventueel tekeningen of knutselwerkjes te maken.
Aanvullende Tips:
- Laat de kinderen hun eigen Rietkiet-verhalen bedenken en vertellen aan de klas.
- Integreer de les met andere vakken, bijvoorbeeld door rekenspelletjes met Rietkiet-thema of het schrijven van korte zinnen over de belevenissen van de bewoners.
- Betrek ouders door hen uit te nodigen voor een voorleesmoment of een presentatie van de nagespeelde verhalen.