Knillis & Hendrien

Hoi, ik ben Koosje kwakbol.

Ik vertel je kort iets over het onderwerp: Knillis & Hendrien

Dat Knillis een standvastige boer is blijkt wel uit het feit dat hij al sinds 1922 op carnavalszondag onthuld wordt. Boer Knillis staat symbool voor de oprichter van Oeteldonk, maar kan ook symbool staan  voor de Oeteldonkse boer. Gekleed in blauwe kiel, witte wanten, boerenpet, staat hij metershoog te pronken op zijn sokkel op de Markt. Carnaval wordt op dinsdag afgesloten met de symbolische begrafenis van boer Knillis (23.55 uur). Een moeilijk moment voor vele Oeteldonkers waarbij menig traantje vloeit!

Omdat Knillis ook niet van steen is, houdt zijn vrouw, Moeder Hendrien (niet te verwarren met Hendrien, de huishoudster van Peer vaan den Muggenheuvel), hem elk schrikkeljaar gezelschap. Zij staan dan naast elkaar op dezelfde sokkel.

Hendrien de huishoudster van Peer vaan den Muggenheuvel is het hele jaar erg druk met het stoppen van de sokken van De Peer, het schillen van de aardappels en het voederen van de kippen.  Wanneer carnaval in een schrikkeljaar valt, mag Hendrien samen met de Peer carnaval vieren. De rol van Hendrien de huishoudster bestaat sinds 1927.

Kies je groep!

Meer leren over Knillis & Hendrien? Je kunt er hier allerlei leuke filmpjes, foto’s, knutsels, kleurplaten en spelletjes over vinden.
Klik snel op je groep.

Groep
1-2-3

Groep
4-5-6

Groep
7-8