Na een bruisende carnavals- en voorjaarsvakantie zijn we terug met een geweldige ervaring om te delen en te vieren: Carnaval in Oeteldonk!
Bij ons scholenproject draait alles om het delen van ervaringen, het vieren van tradities en het stimuleren van creativiteit. Daarom hebben we voor alle groepen, van onderbouw tot bovenbouw, spannende en leerzame lesplannen ontwikkeld die perfect aansluiten bij de terugkeer van de vakantie.
We nemen jullie mee op een boeiende reis door de kleurrijke wereld van Oeteldonk, waar we niet alleen de carnavalsvieringen delen, maar ook de geschiedenis en de betekenis van het geliefde embleem verkennen. 🎨💬
Met interactieve activiteiten, zoals groepsdiscussies, het bekijken van een animatiefilmpje over Oeteldonk, en het ontwerpen van een gloednieuw embleem voor carnaval 2025, beloven we een onvergetelijke ervaring waarin plezier en leren hand in hand gaan. 💡✨
Dus haal je kleurpotloden tevoorschijn en laat je creativiteit de vrije loop terwijl we samen het carnavalsgevoel vieren en nieuwe herinneringen maken! 🎈🎉
Terugblik Oeteldonk Blèft Plèkke
Affeseer ’t is zo weer carnaval!
Welkom bij ons spannende lesplan voor de onderbouw!
Na een avontuurlijke carnavals- en voorjaarsvakantie zijn we terug met een vrolijke en leerzame les voor de jongste feestvierders. 🎉
In deze les gaan we gezellig praten over carnaval in Oeteldonk en ontwerpen we samen een magisch embleem voor volgend jaar. 🎨💬
Dus pak je knutselspullen en je feeststemming, want we gaan samen op een kleurrijke ontdekkingsreis door het carnavalsfeest! 🎈🎉
Lesplan onderbouw:
Kerndoelen:
– 54: De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
– 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Doel:
De leerlingen delen hun ervaringen van de carnavals-/voorjaarsvakantie en leren over de tradities van carnaval in Oeteldonk.
Activiteiten:
1 – Kringgesprek:
- Start een gesprek over de vakantie-ervaringen van de leerlingen, met de nadruk op carnaval in Oeteldonk.
- Laat de kinderen vertellen wat ze hebben gedaan, gezien en gegeten tijdens carnaval.
2 – Bekijk het animatiefilmpje:
- Toon het animatiefilmpje over het ontstaan van Oeteldonk en het embleem.
- Bespreek met de leerlingen wat ze hebben geleerd en wat hen is opgevallen in het filmpje.
3 – Delen van Ervaringen:
- Geef elke leerling de kans om zijn/haar ervaringen van carnaval te delen met de klas.
- Moedig ook de kinderen aan die geen carnaval hebben gevierd om te vertellen over hun vakantie-ervaringen.
4 – Ontwerp van het Embleem:
- Vertel de leerlingen over de embleemwedstrijd voor carnaval 2025 en het nieuwe motto: “Oeteldonk, om te zoene”.(zie https://www.oeteldonk.org/over-oeteldonk/kleding-en-emblemen/emblemen/inzenden)
- Laat de kinderen in hun eigen tekeningen het nieuwe embleem voor carnaval 2025 ontwerpen.
- Geef de leerlingen papier, kleurpotloden en andere knutselmaterialen om hun embleemontwerp te maken.
- Moedig creativiteit en originaliteit aan en help waar nodig.
5 – Afsluiting
- Laat elke leerling zijn/haar tekening presenteren aan de klas en vertellen over de symboliek en betekenis ervan.
- Stimuleer een positieve sfeer en geef complimenten voor de inspanningen van de leerlingen.
Terugblik Oeteldonk Blèft Plèkke
Affeseer ’t is zo weer carnaval!
Beste leerkrachten,
Welkom terug na een bruisende carnavals- of voorjaarsvakantie! Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van de kleurrijke optochten, vrolijke muziek en het plezierige samenzijn.
In dit lesplan voor de middenbouw nodigen we je uit om samen met je leerlingen terug te blikken op hun vakantieavonturen en de levendige carnavalsfestiviteiten die ze hebben meegemaakt. Samen gaan we op ontdekkingstocht door de rijke tradities van carnaval in Oeteldonk, waar geschiedenis, cultuur en creativiteit samenkomen voor een onvergetelijke leerervaring.
Door middel van boeiende activiteiten, zoals groepsdiscussies, creatieve ontwerpopdrachten en het delen van ervaringen, zullen jouw leerlingen niet alleen meer leren over carnaval en de unieke identiteit van Oeteldonk, maar ook hun eigen creativiteit en expressievaardigheden ontwikkelen.
Laten we de schoolweek starten met een flinke dosis energie en enthousiasme!
Lesplan middenbouw:
Kerndoelen:
– 51: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
– 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Doel:
De leerlingen delen hun carnavalservaringen, leren over carnaval in Oeteldonk en ontwerpen een embleem voor carnaval 2025.
Activiteiten:
1 – Groepsdiscussie:
- Bespreek met de leerlingen wat carnaval is en waarom het wordt gevierd, met speciale aandacht voor Oeteldonk.
- Laat de kinderen vertellen over hun eigen ervaringen tijdens carnaval en wat ze hebben geleerd over de tradities van Oeteldonk.
2 – Bekijk het animatiefilmpje:
- Toon het animatiefilmpje over het ontstaan van Oeteldonk en het embleem.
- Bespreek met de leerlingen wat ze hebben geleerd en wat hen is opgevallen in het filmpje.
3 – Delen van Ervaringen:
- Geef elke leerling de gelegenheid om zijn/haar carnavalservaringen te delen met de klas.
- Stimuleer een open gesprek en respect voor verschillende tradities en manieren van vieren.
4 – Ontwerp van het Embleem:
- Leg uit dat er een embleemwedstrijd is voor carnaval 2025 met het motto: “Oeteldonk, om te zoene”.
- (zie https://www.oeteldonk.org/over-oeteldonk/kleding-en-emblemen/emblemen/inzenden)
- Laat de leerlingen individueel een ontwerp maken voor het embleem van carnaval 2025, rekening houdend met het motto en de identiteit van Oeteldonk.
5 – Creatieve Activiteit:
- Geef de leerlingen de vrijheid om hun ontwerp uit te werken op papier of digitaal, met behulp van verschillende ontwerptools.
- Moedig originaliteit en creativiteit aan en help waar nodig met technische aspecten van het ontwerp.
6 – Presentatie en Discussie:
- Laat elke leerling zijn/haar ontwerp presenteren aan de klas en uitleggen welke gedachten en ideeën erachter zitten.
- Stimuleer een kritische discussie over de verschillende ontwerpen en help de leerlingen om constructieve feedback te geven en te ontvangen.
Aanvullende of alternatieve activiteit:
In deze aanvullende activiteit gaan we een stap verder dan het ontwerpen van een embleem. We nodigen je uit om samen met je leerlingen een praalwagentje te ontwerpen aan de hand van het thema “Oeteldonk, om te zoene!”
Net zoals bij het embleemontwerp zullen de leerlingen samenwerken, hun ideeën delen en compromissen sluiten om tot het mooiste ontwerp te komen. Nadat alle praalwagentjes zijn ontworpen, moedigen we jullie aan om het beste ontwerp te kiezen en te overwegen of jullie dit kunnen realiseren in de kinderoptocht van carnaval 2025.
Als jullie hulp nodig hebben bij het realiseren van jullie ontwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met scholen@oeteldonk.org. Laten we samenwerken om een onvergetelijke toevoeging te maken aan de carnavalsviering van 2025!
Kerndoelen:
– 55: De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
– 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Doel:
- De leerlingen laten creativiteit en verbeeldingskracht zien door het ontwerpen van een praalwagentje dat past bij het nieuwe motto van carnaval 2025.
- Het bevorderen van samenwerking en teamwerkvaardigheden bij het plannen en ontwerpen van het praalwagentje.
- Leg uit aan de leerlingen dat ze in groepen een praalwagentje gaan ontwerpen dat past bij het nieuwe motto van carnaval 2025: “Oeteldonk, om te zoene”.
- Geef de groepen de vrijheid om hun ontwerp te plannen en uit te voeren met behulp van karton, verf, knutselmateriaal en andere benodigdheden.
- Moedig de leerlingen aan om samen te werken, ideeën te delen en compromissen te sluiten tijdens het ontwerpproces.
- Na afloop kunnen de groepen hun praalwagentjes presenteren aan de klas en kunnen ze uitleggen hoe hun ontwerp het nieuwe motto van carnaval 2025 weerspiegelt.
Deze activiteit zal de creativiteit van de leerlingen stimuleren en hen betrekken bij het culturele erfgoed van carnaval in Oeteldonk. Het ontwerpen van praalwagentjes biedt ook de mogelijkheid om samen te werken en te reflecteren op het proces en het resultaat
Terugblik Oeteldonk Blèft Plèkke
Affeseer ’t is zo weer carnaval!
Beste leerkrachten,
Welkom terug na een bruisende carnavals- of voorjaarsvakantie! Ik hoop dat jullie net zo veel plezier hebben gehad als ik. Vandaag staan we aan de start van een spannend avontuur, waarbij we terugblikken op onze vakantie-ervaringen en ons verdiepen in de kleurrijke tradities van carnaval in Oeteldonk.
Ik ben ervan overtuigd dat deze les een geweldige manier is om de energie van de vakantie voort te zetten en om onze leerlingen te inspireren met creativiteit en culturele verrijking. We zullen niet alleen praten over carnaval, maar ook onze ervaringen delen, onze ontwerpkunsten laten zien en nieuwe inzichten opdoen in diverse feesten en tradities.
Ik, Koosje Kwakbol, kan niet wachten om te zien wat voor prachtige creaties en waardevolle inzichten onze leerlingen zullen delen. Laten we er een geweldige les van maken!
Laten we beginnen!
Lesplan bovenbouw:
Kerndoelen:
– 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal.
– 12: De leerlingen leren informatie te verwerven uit informatieve teksten zoals instructies, schema’s, tabellen en digitale bronnen.
– 51: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
– 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
– 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Instructie:
Wat heb je nodig voor deze les?
- Grote vellen stevig A3 papier
- Versiering zoals slingers, ballonnen, stickers, gekleurd papier, stiften, lapjes stof, kralen, enz.
- Strookjes papier met onderwerpen: personen, wie/wat, waar, wanneer, versiering, muziek, eten/drinken, kleding, etc.
- Scharen, nietmachine, splitpennetjes, lijm
Voorbereiding:
- Verzamel informatie over verschillende carnaval en verschillende soorten vakantie en zorg voor toegang tot de computer/scholensite, tijdschriften of andere bronnen.
- Vouw vellen papier in 9 stukken en verdeel het onderwerp in 8 onderdelen, zoals kleding, eten en drinken, muziek en liedjes, hoofdpersonen, versiering, locatie, wat/wie wordt er gevierd, en tijd (datum, tijdstip, duur).
- Schrijf de onderwerpen op losse papiertjes (als op lootjes) voor de loting.
Activiteiten:
1 – Reflectie op de Carnavals-/Voorjaarsvakantie:
- Laat de leerlingen hun ervaringen delen van de afgelopen vakantieperiode, waarin ze carnaval hebben gevierd of op vakantie zijn geweest.
2 – Volg de instructie van de presentatie:
- Toon de presentatie om de leerlingen te begeleiden in hun verhaal
- Bespreek met de leerlingen wat ze hebben geleerd en wat hen is opgevallen.
3 – Creatieve Activiteit:
- Deel de benodigde materialen uit.
- Verdeel de klas in groepen van maximaal 8 kinderen en koppel deze groepen aan carnaval, vakantie binnenland, vakantie buitenland.
- Laat elke groep een vouwboek maken over het gekozen onderwerp, waarin verschillende aspecten worden beschreven en afgebeeld, zoals kleding, eten en drinken, muziek, enzovoort.
- Moedig samenwerking, creativiteit en het delen van ervaringen aan.
4 – Nabespreking:
- Bespreek de ervaringen van het maken van de vouwboeken.
- Vraag de leerlingen wat ze hebben geleerd en welke nieuwe inzichten ze hebben gekregen.
Aanvullende of alternatieve activiteit:
Beste juffen en meesters van de bovenbouw,
Naast het boeiende lesplan met de vouwboeken, wil ik jullie ook wijzen op een aanvullende activiteit die perfect aansluit bij ons thema van carnaval in Oeteldonk. In het lesplan voor de middenbouw wordt een creatieve activiteit voorgesteld waarbij de leerlingen een praalwagentje of embleem ontwerpen met het nieuwe motto van carnaval 2025: “Oeteldonk, om te zoene!”
Dit biedt een geweldige kans om de leerlingen nog verder te betrekken bij de rijke tradities van Oeteldonk en hun creativiteit te stimuleren. Ze kunnen hun ontwerpen presenteren aan de klas en wellicht zelfs kijken of ze dit ontwerp kunnen realiseren in de kinderoptocht van carnaval 2025!
Als jullie geïnteresseerd zijn om deze aanvullende activiteit te integreren in jullie lesplan, neem dan gerust een kijkje bij het lesplan voor de middenbouw en laat je inspireren door de mogelijkheden.