Rietkiet verhalen

De Rietkiet is een huisje dat gebouwd is in het prachtige natuurgebied de Rietvelden. Overal om je heen zie je daar riet, maar ook de prachtigste bloemen, planten en dieren. In de Rietkiet wonen de Rietkieters, een heel erg vrolijk en grappig volkje dat kei graag carnaval viert, het Oeteldonkse carnaval, natuurlijk. Ze zijn wel een beetje raar en ze zien er ook een beetje gek uit, maar ze zijn héééél erg aardig. Je kunt echt heel veel met ze lachen!

De meeste van jullie  weten jullie natuurlijk al precies wie Olle en zijn vrienden zijn. Voor alle zekerheid, om te kijken of iedereen het nog weet,  zullen we Olle en zijn vrienden hier nog maar eens aan jullie voorstellen:

Olle d’n Oliebollenfant is een soort oliebol op pootjes, met een blauw slurfje en een krentenvelletje. Hij werd zomaar en plotseling, toen het onweerde, tijdens een bliksemflits geboren in het dorpje Oeteldonk, in de oliebollenkraam van Anna.

 

Anna is de enige echte Oeteldonkse oliebollenbakster. Ze bakt de overheerlijkste oliebollen met een lekker grote berg poedersuiker erop. Anna heeft een enorme toeter rood haar op haar hoofd en praat lekker vèt Oeteldonks.

 

VIP het stekenbaasje is een mannetje met een héél voorname hoed op zijn hoofd: een steek. Hij vindt het erg belangrijk dat hij overal iets over wil zeggen en zegt steeds dat hij onmisbaar is. Hij woont samen met andere moerasbewoners in de Oeteldonkse Rietkiet.

 

Gustav het bootsmannetje is een Oeteldonkse kapitein die er steeds voor zorgt dat Zijne Hoogheid de Jeugdprins Oeteldonk kan binnenvaren. Gustav is erg verstandig en denkt altijd heel diep na voordat hij iets zegt.

 

Lou Lorrelaar is een vogelachtige moerasbewoner die heel graag van alles en nog wat wil regelen. Hij is altijd druk, druk druk. Let maar eens op zijn rare snavel!

 

Stoer de schildjeswachter. Stoer is een heel grote man met een enorm dikke snor. Hij heeft een kiel aan die vol zit met álle Oeteldonkse jaaremblemen. Stoer wil altijd zorgen dat alles veilig is. Hij let heel goed op het verkeer. Als auto’s te hard rijden dan waarschuwt hij mensen. ‘Pas op, want het is hier gevaarlijk’, zegt hij dan.

 

Lisje en Dotje. Dat zijn twee vrolijke meisjes. Ze zijn een tweeling met geel haar en heel veel sproetjes op hun wangen. Ze lijken heel erg veel op elkaar. Je hoort Lisje en Dotje de hele dag zingen, meestal Oeteldonkse liedjes. O ja en touwtje springen vinden ze gewoon ontzettend leuk!

 

Kriep de Creakrekel. Kriep ziet eruit als een groene krekel en hij praat ook een beetje als een krekel, een beetje met een hoog, piepend stemmetje. Kriep is heel erg handig. Is er iets kapot? Kriep zal het wel even maken. Moet er een mooie tekening gemaakt worden? Kriep kan het! Knutselen, plakken, verven, tekenen, knippen, schroeven en zagen? Kriep kan het allemaal, hij maakt de mooiste dingen!

Mirabelle Libelle. Mirabel is de kleinste Rietkietbewoner van allemaal. Ze heeft een rugzakje en vier kleine vleugels. Ze kan over het water van de Dieze vliegen en ze kan prachtig zingen. Allemaal vrolijke liedjes, zingt Mirabel

 

Foulifou is een prachtige, groen, paars en roze gekleurde Oeteldonkse paradijsvogel. Zij heeft zoveel mooie kleuren dat het soms net lijkt of zij uit een tropisch regenwoud komt. Je weet wel zo’n heel groot bos met heel veel bomen, ver weg, in Brazilië. Zij is altijd heel vrolijk en gek op dansen!

Liflaf de Klodderkikker. Liflaf is een knalgroene kikker die heel hard kwèèkt en kwaakt en hij is een beetje slordig, vooral met eten. Hij is een grote knoeipot! Als hij bijvoorbeeld friet of spaghetti eet, dan knoeit hij zijn kleren helemaal onder mayonaise of tomatensaus. Pas maar op dat hij je niet onderknoeit als je hem tegenkomt! Liflaf zwemt graag in de Oeteldonkse rivier de Dieze en dan kijkt hij of er nog kwakbollen en kikkervisjes in het water rondzwemmen.

Duts d´n Dommelaar, het Oeteldonkse moerasmonster. Duts houdt niet van feestjes en al helemaal niet van carnaval. Hij is een vervelend moerasmonster en hij probeert ervoor te zorgen dat het carnaval in Oeteldonk niet doorgaat. Hij vindt de carnavalsmuziek veel te hard en hij krijgt hoofdpijn van het geluid van trompetten. De Rietkieters jagen hem altijd weg als hij vervelend gaat doen, want het mooiste, leukste en prachtigste carnaval van de hele wereld moet altijd doorgaan!

Lees en beleef alle avonturen van Olle en z’n vriendjes

De Rietkieters gaan naar Knillis

Olle gaat vliegen met libelle Liedewei

‘n Standbeeld voor Olle

Olle en de rietkieters winnen prijzen

‘t Grote klapstuk van Folliefou