Wie ben ik?

Tijdens deze energizer neem je als spelleider een rol uit het Oeteldonkse spel in gedachten en laat je de leerlingen raden wie je in gedachten hebt.
Bij de start van het spel alle leerlingen vragen om te gaan staan. Om de beurt stelt iemand uit de klas een vraag aan de spelleider om er achter te komen wie de spelleider in gedachten heeft.

Het “Wie ben ik” spel bestaat uit de basis-set. Dit zijn de leden van het protocol. Maar er is ook een uitbreidingsset. Deze bevat de typetjes uit de RietKiet.

De Voorbereiding:

Print van tevoren de speelkaartjes uit. Wanneer je de kaartjes gemaakt hebt kan je ze door elkaar schudden en in een wasteiltje of emmer stoppen.

Het spel

Vertel de kinderen hoe Wie ben ik? werkt. Download de kaartjes en print deze uit. Knip de verschillende rollen uit en stop deze in een bakje/emmer. Alle kinderen krijgen of kiezen een kaartje uit de emmer. Belangrijk is dat zij hierbij niet zien wat ze pakken. Het kaartje word met een stukje plakband op het voorhoofd van het kind geplakt. Als alle kinderen een kaartje op hun voorhoofd geplakt hebben kan het spel beginnen! Besluit of je het spel wilt gaan spelen in teams of ieder voor zich.

De kinderen mogen vragen stellen aan elkaar die alleen beantwoord mogen worden met: ‘ja’ of ‘nee’. Aan de hand van deze antwoorden kunnen nieuwe vragen gesteld worden. Omdat Oeteldonk uit rollen bestaat is de vraag: “Ben ik een man/vrouw/’ meestal niet van toepassing. Alleen de rol van het Jeugdprinsje en Peerke zijn nu mannelijk en het Elfje is vrouwelijk. De andere rollen kunnen zowel door mannen of vrouwen worden gespeeld. Daarom sluiten we deze vraag dan ook uit.

De persoon die als eerste raad wie hij of zij is heeft gewonnen. Je kunt dan nog doorspelen voor de tweede plek, derde plek etc.

Wie ben ik? duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Wie ben ik vragen:

Door de juiste vragen aan elkaar te stellen zal je sneller kunnen raden Wie je bent. Door slimme en strategische vragen kan je al heel snel een globaal beeld schetsen over wie je zou kunnen zijn. Hieronder hebben we wat voorbeeld vragen opgeschreven die je zou kunnen vragen.

  1. Ben ik een mens?
  2. Ben ik een dier?
  3. Ben ik ouder dan … jaar?
  4. Ben ik bekend?
  5. Ben ik een zanger?
  6. Houd ik van paarden?
  7. Draag ik een hoofddeksel? (er zijn meerdere varianten van een hoofddeksel)
  8. Heb ik een vaandel?
  9. Maak ik muziek?
Variaties
  • Laat een leerling (in het kader van de omgekeerde wereld) het spel leiden.
  • Het spel kan ook in groepjes van 2 gespeeld worden
  • Het spel kan ook in teams gespeeld worden. Zo kunnen de kinderen die het spel al goed snappen de andere kinderen helpen.
  • Iedereen krijgt per keer dat ze mogen raden een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld 1 minuut. Is de tijd om? Dan mag de volgende gaan raden.
  • Een leuk alternatief is dat de deelnemers wel de vraag mogen beantwoorden. Dus niet alleen met ja of nee maar volle antwoorden. Hierdoor zullen deelnemers sneller raden wie ze zijn.
Tip!
  • Zorg dat je als spelleider goed het overzicht heeft en iedereen kan zien.