Versier je raam!

Mis jij carnaval net als vele andere Oeteldonkers en Oeteldonkertjes ook zo? Help dan mee om de straten van Oeteldonk te laten kleuren in onze kleuren ROOD, WIT en GEEL!

We vragen alle Oeteldonkers en Oeteldonkertjes om vanaf zondag 6 februari zijn of haar raam, gevel en/of straat te versieren. En natuurlijk hopen we dat alle ramen van je klaslokaal ook helemaal versiert zijn. Op deze manier zal er een grote lach op ieders gezicht verschijnen als we lopend, fietsend of in de auto door Oeteldonk gaan.

Wil jij kans maken op leuke prijzen? Plaats dan voor 21 februari een foto van je versierde raam, klaslokaal, gevel en/of straat op Facebook of Instagram onder de #versierjeraam en tag Ministerie van Jeugdzaken – Oeteldonk. Je kan de foto ook mailen naar mailto: scholen_beheer@oeteldonk.org

Samen kleuren we Oeteldonk in onze carnavalskleuren❤️🤍💛🐸

Dit heb je nodig

 • Stiften, kleurpotloden, krijt of verf
 • Stickers en/of glitters,
 • Slingers
 • Serpentine
 • Ballonnen
 • Touw, lintje en/of elastiek
 • Gekleurd papier,
 • Oeteldonkse decoraties,
 • Plakband en/of nietmachine
 • Lijm
 • Schaar

Op deze pagina geven wij 11 tips om je raam helemaal in Oeteldonkse sferen te brengen!

Versier jouw raam, het raam van het klaslokaal zoals jullie het mooi vinden! Wij zouden graag jouw creatieve carnavalsraam zien! Stuur een foto van jouw carnavalsraam aan: scholen_beheer@oeteldonk.org en maak kans op leuke prijzen!

Tips om je raam te versieren!

Tip 1

Span een touw voor je raam. Vraag eventueel hulp van de juf of meester of wanneer het thuis wilt doen van je vader, moeder of oudere broer of zu. Hang de serpentine losjes over het touw heen. Het is meteen gezellig!

Tip 2

Zonder ballonnen geen feestje! Blaas de rood-wit-gele ballonnen op. Je kan hiervoor hetzelfde touwtje gebruiken als het touwtje waar de serpentine overheen hangen.

Tip 3

Maak op rood, wit en geel papier allemaal cirkels van verschillende formaten. Je kan hiervoor een passer gebruiken, maar je kan ook andere ronde voorwerpen gebruiken, zoals borden of bekers. Knip alle cirkels mooi uit en plak als grote confetti op je carnavalsraam!

Tip 4

Print deze gezellige en echt Oeteldonkse kleurplaat uit door op de knop “Afdrukken” te klikken. Kleur deze mooi in. Plak hem op je raam!

Wil je liever een kleurplaat van het (jeugd)protocol, het embleem van de Oeteldonksche Club of Koosje Kwakbol? Druk dan op de knop “kleurplaat” en dan vind je er nog veel meer!

Tip 5

Print het embleem van dit jaar uit en plak hem op je raam. Misschien heb je ook nog andere emblemen die je op je raam kan plakken. Je kan ze natuurlijk ook aan een draadje vastmaken en deze dan weer ophangen aan het touwtje van tip 1

Tip 6

Print het masker uit. Vervolgens kleur je het masker mooi in. Knip het masker op de lijntjes uit. Nu kan je het masker versieren met glitters, veertjes, stickers, slingers en alles wat je nog meer leuk vind! Plak je masker op de carnavalsraam!

Tip 7

Een rood-wit-gele slinger! Knip stroken van rood, wit en geel papier van ongeveer 3 centimeter. Maak van de eerste rode strook een rondje en niet hem vast. Doe een wit strookje door het rode rondje Maak van de witte strook nu ook een rondje en niet hem vast. Steek de gele strook door het witte rondje. Maar weer een rondje en niet hem vast. Ga zo door totdat je een lange slinger hebt gemaakt!

Tip 8

DE OLIEBOLLENFANTENRIJK VLAGGENLIJN!
Op de Oliebollenfantenrijk vlaggenlijn vind je natuurlijk alle figuurtjes van de Rietkieters, Koosje Kwakbol en de libelles van de evenementen van het ministerie van Jeugdzaken. Omdat we weten dat jullie Oeteldonkertjes zelf ook heel creatief zijn hebben we 1 leeg vlaggetje toegevoegd. Hier kun je je eigen carnavalstekening op maken! Door de vlaggenlijn op je eigen manier te versieren en er zelf ook nog leuke variaties op te maken krijg je uiteindelijk een vlaggenlijn die niemand anders heeft!

Tip 9

Maak je eigen praalwagen en zet het voor je raam!
Knutsel samen met je klasgenootjes, papa, mama, broertje of zusje, vriendjes/vriendinnetjes zelf een praalwagen. Dat kan met bijvoorbeeld Lego, papier/karton, hout, metaal, lichtjes of andere materialen.
Ga je iets maken in het Oeteldonkse thema van dit jaar: ‘Oeteldonk Draoit deur! Of een eigen thema verzinnen kan natuurlijk ook!
Geef je praalwagen een naam en zet je praalwagen tijdens carnaval voor het raam of in de voortuin, zodat iedereen je mooie creatie goed kan bewonderen vanaf de stoep.

Ook een leuk idee!
Verkleed je lievelingspop of knuffel in carnavalskleding en zet ‘m voor je raam. Supergezellig voor de mensen die langslopen!

Tip 10

Hang Knillis voor je raam!
Superleuk deze Knillis trekpop! Hoe maak je ‘m? Het is heel simpel maar het kan nooit kwaad om hulp te vragen van een juf, meester of je vader of moeder.

 • Print de Knillis Trekpop uit op stevig wit papier.
 • Knip deze vervolgens uit.
 • Maak op de aangegeven plekken kleine gaatjes met de punt van je schaar
 • Leg de armen op de juiste plek naar en verbind een draad tussen beide armen. Iets ruimer dan het bovenlijf breed is. Maak vervolgens de armen vast door middel van splitpennen.
 • Leg de benen op de juiste plek naar en verbind een draad tussen beide benen. Iets ruimer dan het onderlijf breed is. Maak vervolgens de benen vast door middel van splitpennen.
 • Verbind een lange draad tussen de draad van de armen naar de benen en laat de draad tot voorbij zijn klompen doorlopen.
 • Je trekpop is nu af.

Tip: Als je trekpop hebt geprint kan je ‘m uitknippen en vervolgens de losse delen plastificeren. Als deze dan vervolgens opnieuw uitknipt en ‘m dan in elkaar gaat zetten, dan gaat je Knillis Trekpop heel veel carnvalsjaren mee! Je kan ‘m ook op karton leggen en uitknippen of maken met vilt!

Tip 11

Maak een mooie krans voor de raam of je aan je voordeur! Hiernaast zie je een aantal voorbeelden ter inspiratie.
Voorbeeld 1: een strokrans omwikkelen met een rood, wit, gele boa.
Voorbeeld 2: een strokrans omwikkelen met stroken blauwe (jeans) stof en er vervolgens allerlei Oeteldonkse versiersels op te plakken.
Voorbeeld 3 en 4: een krans van wilgentenen. Die je eerst wit schildert of spuit en vervolgens met rood en geel in vlakken verdeeld. Je zou ‘m daarna ook nog kunnen beplakken met allerlei Oeteldonkse versiersels.

Een iets moeilijker krans om te maken is de ballonnenkrans (5). Om deze maken heb je veel geduld nodig, maar het resultaat mag er zijn. Wat heb je nodig?

Ballonnenkrans

 • Ongeveer 300 ballonnen in de kleuren rood, wit een geel
 • 300 spelden
 • Strokrans
 • Eventueel lint of touwtje
 • Eventueel vingerhoedje

De krans stap voor stap opbouwen.

 • Prik een ballon op de strokrans. De speld moet ongeveer
  halverwege zitten, zodat de ballon straks
  dubbelgevouwen kan worden.
 • Prik vervolgens de volgende ballonnen trapsgewijs op de
  krans.
 • Wanneer een stukje van de krans is bedekt, gaan de
  ballonnen vanzelf omhoog staan.
 • Voordat de krans bijna klaar is, kan er een stuk lint
  worden vastgeknoopt. Deze kan dan nog worden bedekt
  met de laatste ballonnen.
Bonustip!

Ben jij, je vader, moeder, opa of oma lid van de Oeteldonksche Club? Dan heb je vast de Opkwekker en het doeboek van Blurp ontvangen. Hierin zit een supermooie Oeteldonkse poster die je bij al je eigen gemaakte versieringen op je raam kan hangen.

Je kan ook de mooie Oeteldonk draoit deur kleurplaat gebruiken uit het doeboek om je raam mee te versieren