Lesplan

Het Oeteldonkse Scholenproject
Draoit deur…!!!

Wat gaan we doen in deze speciale les?

D’n elfde van d’n elfde wordt in Oeteldonk gezien wordt als de feestelijkste feestdag van het jaar. En zonder feesthoedje en slingers is het natuurlijk niet de feestelijkste feestdag van het jaar! Daarom gaan we beginnen met het versieren van jezelf en de klas. Om het knutselen nog feestelijker en gezelliger te maken hebben we ook een leuke Oeteldonkse Playlist aan het lesplan gekoppeld. Zo kan je tijdens het knutselen meezingen met alle bekende Oeteldonkse liedjes nog meer in een feestelijke stemming komen!

Is je feesthoedje klaar? Hangen de slingers in de klas? Zet dan de tafels en de stoelen maar aan de kant! We gaan deze les helemaal doordraaien met de D’n elfde draoit deur challenge!

D’n elfde draoit deur… challenge!

Niemand wist dat rekenen zo leuk kon zijn! In de klas laat de juf op het digitale schoolbord tafelsommen van de tafel van elluf zien. Bij de uitkomst horen ook bewegingen Iedereen roept de uitkomst van de som en maakt tegelijkertijd de beweging die bij de som getoond wordt. De uitdaging is natuurlijk dat je juf of meester steeds sneller de sommen afwisselt

Maak een filmpje van de van het eindresultaat en deel deze via de Oeteldonk socials. Mogen kinderen niet zichtbaar in beeld? Download het masker, knip het uit en maak er een elastiekje of touwtje aan en… opgelost!

Voorbereiding, materiaal & leermiddelen:

Print de template van de feesthoedje en de slinger. Zorg dat er voldoende knutselmaterialen zijn. Denk hierbij aan: stiften, kleurpotloden, stickers, slingers, ballonnen, touw en glitters. Maar natuurlijk ook: gekleurd papier, lijm, plakband, scharen enz. Niet te vergeten: een camera of fototoestel om deze hilarische les vast te leggen.

Op de knutselmaterialen na kan je op deze pagina de volgende informatie vinden:

 • Instructies voor het knutselen van het D’n Elfde feesthoedje en de slinger
 • Een Oeteldonkse playlist
 • De D’n elfde draoit deur challenge opdrachten
 • Een template voor een Oetelprins(es) masker

Zorg dat alles hebt klaarstaan en houdt je fototoestel of camera bij de hand voor een hilarische les!

Kerndoel

De leerlingen kunnen de tafel van 11 opzeggen en de bewegingen van de “D’n elfde draoit deur! challenge” uitvoeren

Inleiding

Jullie gaan zo meteen de “D’n Elfde draoit deur..!” challenge uitvoeren, maar niet voordat de klas helemaal gezellig is gemaakt met de D’n Elfde van d’n Elfde slinger en natuurlijk feesthoedjes.

Er worden slides getoond waar tafelsommen op staan van de tafel van 11. Voorafgaand aan de som is een afbeelding te zien met een bewegingsopdracht. Deze opdracht voer je uit terwijl je antwoord van de som roept.

Kern

Vertel de klas dat we les starten met het knutselen van een feesthoedje en een deel van de D’n Elfde slinger. Gebruik de templates, rechts naast de tekst.

Maak zelf een mooie Elfde van d’n Elfde feestslinger met deze vlaggetjes!

Volg de stappen:

 1. Print het voorbeeld op iets dikker papier
 2. Kleur het vlaggetje
 3. Knip daarna de vlaggetjes uit
 4. Vouw over de stippellijn om en hang dat over een touw
 5. Plak daarna het omgevouwen randje vast
 6. Geef ‘m nu een mooi plaatsje in het klaslokaal. Veel plezier ermee!

Maak zelf een mooie Elfde van d’n Elfde Feesthoedje! Versier de rand met een slinger of plak een pompoentje op de punt.

Volg de stappen:

 1. Print het voorbeeld op iets dikker papier
 2. Kleur de Feesthoedje
 3. Knip daarna de Feesthoedje uit. Let op: de Stippellijnen niet knippen
 4. Snijd de “grove” stippellijn in met de punt van een schaar of mesje
 5. Rol het feesthoedje op en schuif de plakstrip door het gleufje naar binnen
 6. Plak daarna de plakstrip aan de binnenzijde vast met lijm of plakband
 7. Op de aangegeven plek bij de sterretjes een elastiekje vastmaken of een lintje.
 8. Je kan het feesthoedje nog versieren door een slinger onder aan de rand te bevestigen of door een pompoentje op de punt te plakken

Veel plezier ermee!

Om het knutselen extra gezellig te maken kan je tijdens het knutselen gebruik maken van de Oeteldonkse playlist.

Is de klas versierd en heeft iedereen zijn feestmuts op? Dan kan je nu starten met de “D’n Elfde draoit deur..!” challenge.

Oefenrondje:

Leerkracht laat de eerste slides zien en benoemt welke bewegingen de leerlingen moeten maken. De leerlingen oefenen de beweging en geven de het antwoord op de som.

Challenge

Laat de eerste slide zien De leerlingen roepen de uitkomst van de som welke getoond wordt. De leerlingen maken de beweging bij de getoonde afbeelding. Ga steeds sneller tussen de beweging en de som

Vergroot de challenge door rechtsonder op de pijltjes te klikken voor een volledige schermweergave.

Slot

Vraag de leerlingen hoe zij het ervaren dat evenementen, zoals d’n elfde van d’n elfde dit jaar niet door kan gaan op de manier waarop ze gewend zijn? Laat ze ook iets vertellen over hoe ze de les hebben ervaren.

Deel het vrolijke resultaat van deze les met ons! Plaats een foto of filmpje via Facebook of Insta. Vermeld hierbij de naam van je school en het groepsnummer /-naam. Gebruik één van deze hashtags: #Oeteldonk #ministerievanjeugdzaken #knutselen #basisschool #scholenproject.

Liever een e-mail sturen met een leuke foto om de buttons te ontvangen? Vermeld de naam van de school, de groep en het aantal leerlingen. Mail sturen aan: scholen_beheer@oeteldonk.org

Dan ontvangen alle leerlingen uit jouw de klas een unieke ‘D’n elfde draoit deur..!’ button!

Heb je een leerling die niet herkenbaar in beeld mag komen? Download dan het Oetelprins(es) masker!