Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

66 jaar Jeugdzaken

Beste Juffen en Meesters,

Omdat 11 het gekkengetal is, en omdat 11-11 dubbel gek is, is het in heel veel carnavalssteden en dorpen de gewoonte om dan het carnavalsseizoen te openen. In bijvoorbeeld plaatsen als Keulen en Maastricht is dit al jaren lang een traditie. In Oeteldonk doen we dit pas 12 jaar.

En ondanks dat de traditie nog maar kort is, is het een van de meest uitbundige Oeteldonksche evenementen. Terwijl de stad zich nog klaarmaakt op feestelijkste feestdag van het jaar zijn honderden basisschoolkinderen uit de groepen 6 en 7 of combinatiegroepen 5/6 en 6/7 al vroeg op pad om mee te doen aan het OetelKeinderKennisRundje. Een Oeteldonkse Educatieve Speurtocht door de Binnenstad die eindigt om 11.11 uur wanneer Peer van den Muggenheuvel  en Peerke het carnavalsseizoen openen. Samen met duizenden Oeteldonkers op de Parade luisterend naar het Oeteldonksche volkslied en in afwachting van de onthulling de jaarvlag . Voor velen is dit het grootste Kiepevel moment dat er bestaat. De hele dag kan er gefeest  worden, binnen en buiten. Overal kielen en jasjes, rood wit gele dasjes.

Aansluitend kunnen de kinderen spelletjes doen en mooie knutsels maken op het Pleintjesfeest dat dit jaar voor d’n elfde keer wordt georganiseerd. Daarom is het feest! Toch nog interesse om mee te doen? Klik HIER voor het inschrijfformulier.

Lukt het niet om op d’n elfde met de klas naar de binnenstad te komen? Dan hebben we veel leuke digitale lesideeën om er een gezellige boel van te maken op d’n elfde van d’n slachtmaond! Zo is het in de klas ook feestelijk op de feestelijkste feestdag van het jaar!

Elluf leuke lesideeën voor in de klas:

 1. De Kleine Oeteldonkse Educatieve Kwis (K.O.E.K)
 2. Een animatie over de traditie van het Elfde van d’n elfde feest
 3. De feestelijkste feestdag gewoon in je klas
 4. De Oeteldonk omèrrumt oe… challenge!
 5. Oeteldonkse Stratego
 6. Rekentekenen
 7. D”n Elfde Kleurwedstrijd
 8. De omgekeerde wereld
 9. Ambassadeurs / gastdocent in de klas
 10. Voorleesverhalen van de Rietkiet voor de allerkleinste
 11. Wie ben ik?

We hebben geprobeerd de lesideeën zo praktisch en gebruiksvriendelijk te maken zodat jullie het in een weektaak kunnen stoppen of als losse les uit kunnen voeren.

Heb jij je opgegeven voor K.O.E.K? dan ontvang je in de week voor 11 november leuke buttons voor de kinderen.

Mochten jullie nog vragen hebben of kunnen we jullie met andere carnavals gerelateerde zaken helpen? Neem dan contact op met ons op! Stuur een e-mail naar: scholen_beheer@oeteldonk.org Of klik HIER voor het invullen van een contactformulier.

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 1

Kleine Oeteldonkse Educatieve Kwis

Vorig jaar moesten we noodgedwongen (door Corona) een alternatief bedenken voor het OetelKeinderKennisRundje. Het moest iets worden waaraan alle Bossche schoolkinderen van groep 6, 7 en 8 aan mee konden doen vanaf thuis of vanaf school. Toen is het idee van de Kleine Oeteldonkse Educatieve Kwis (K.O.E.K) geboren. Na evaluatie onder de deelnemers bleek al snel dat de Kleine Oeteldonkse Educatieve Kwis (K.O.E.K) direct een plaatsje in het hart van Bossche schoolkinderen had ingenomen. Daarom is besloten om de Kleine Oeteldonkse Educatieve Kwis (K.O.E.K) een jaarlijks terugkerend (digitaal) evenement te laten. zijn.

Test de Oeteldonkse kennis van de leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 of combinatiegroepen 5/6, 6/7  en 7/8. Veel plezier met de Kleine Oeteldonkse Educatieve Kwis!

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 2

Kijk met je klas naar de animatie over d’n elfde van d’n elfde

In Oeteldonk noemen ze het de feestelijkste feestdag van het jaar: d’n Elfde van d’n Elfde.  Want vanaf het officiële moment om elf minuten over 11 aan de voet van de Sint Jan is het feest in de hele stad en kleurt de stad weer in het rood, wit en geel, de Oeteldonkse kleuren.  Kijk hier samen met je klas naar de een leuke animatie van het feest der feesten!

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 3

Vier de feestelijkste feestdag gewoon in de klas!

D’n elfde van d’n elfde wordt in Oeteldonk gezien wordt als de feestelijkste feestdag van het jaar. Dit jaar is deze dag nog feestelijker dan anders. We vieren namelijk ook de elfde keer het Pleintjesfeest en het is deze carnaval precies 66-jaar geleden dat de eerste jeugdcarnaval viering (in de vorm van de eerste Keinderoptocht) heeft plaatsgevonden en de Sint-Jan die centraal staat bij de opening van het carnavalsseizoen bestaat 800 jaar. Daarom hebben wij knutsels bedacht met het thema FEEST! En daar horen natuurlijk een feesthoedje en slingers bij! Anders is het niet niet de feestelijkste feestdag van het jaar! Deze dag gaan we beginnen met het versieren van jezelf en de klas. Om het knutselen nog feestelijker en gezelliger te maken hebben we ook een leuke Oeteldonkse Playlist aan het lesplan gekoppeld. Zo kan je tijdens het knutselen meezingen met alle bekende Oeteldonkse liedjes nog meer in een feestelijke stemming komen!

Is het feest nog niet groot genoeg? Maak dan leuke muziekinstrumentjes! Leuke voorbeelden en inspiratie vind je op de volgende pagina:

Is je feesthoedje klaar? Hangen de slingers in de klas? En zijn jullie allemaal voorzien van leuke instrumentjes? Zet dan de tafels en de stoelen maar aan de kant en besteed de rest van de ochtend aan een echt carnavalsfeestje!

Voorbereiding, materiaal & leermiddelen:

Print de template van de feesthoedje en de slinger. Zorg dat er voldoende knutselmaterialen zijn. Denk hierbij aan: stiften, kleurpotloden, stickers, slingers, ballonnen, touw en glitters. Maar natuurlijk ook: gekleurd papier, lijm, plakband, scharen enz.

Op de knutselmaterialen na kan je op deze pagina de volgende informatie vinden:

 • Instructies voor het knutselen van het D’n Elfde feesthoedje en de slinger
 • Een Oeteldonkse playlist
 • De voorbeeldjes van de muziekinstrumentjes
 • Als bonus de d’n Elfde verjaardagkalender! Leg alle verjaardagen van de kinderen vast op deze gezellige kalender voor in de klas. Natuurlijk start de kalender tegelijkertijd met het carnavalsseizoen.

Zorg dat alles hebt klaarstaan en houdt je fototoestel of camera bij de hand voor een hilarische les!

Instructies

Knutsel samen met de klas een hele mooi lange slinger waarmee je de hele klas kan versieren. het is ook leuk om de buitenlijnen van een vlaggetje over te nemen op rood, wit en geel papier en dan de ingekleurde vlaggetjes af te wisselen met rood, wit gele vlaggetjes.

Volg de stappen:

 1. Print het voorbeeld op iets dikker papier
 2. Kleur het vlaggetje mooi in
 3. Knip daarna de vlaggetjes uit
 4. Neem de vlaggetjes over op rood en geel papier
 5. Vouw over de stippellijn (afwisselend rood-wit-geel) om en hang dat over een touw
 6. Plak daarna het omgevouwen randje vast
 7. Geef ‘m nu een mooi plaatsje in het klaslokaal.

Maak zelf een mooie Elfde van d’n Elfde Feesthoedje! Versier de rand met een slinger of plak een pompoentje op de punt.

Volg de stappen:

 1. Print het voorbeeld op iets dikker papier
 2. Kleur het Feesthoedje mooi in
 3. Knip daarna het Feesthoedje uit. Let op: de Stippellijnen niet knippen
 4. Snijd de “grove” stippellijn in met de punt van een schaar of mesje
 5. Rol het feesthoedje op en schuif de plakstrip door het gleufje naar binnen
 6. Plak daarna de plakstrip aan de binnenzijde vast met lijm of plakband
 7. Op de aangegeven plek bij de sterretjes een elastiekje vastmaken of een lintje.
 8. Je kan het feesthoedje nog versieren door een slinger onder aan de rand te bevestigen of door een pompoentje op de punt te plakken

Om het knutselen extra gezellig te maken kan je tijdens het knutselen gebruik maken van de Oeteldonkse playlist. Natuurlijk ook te gebruiken tijdens het feestje na al het geknutsel!

Ook de kinderen op het Pleintjesfeest knutselen vandaag aan de hand van het thema feest. Ook daar maken we slingers feesthoedjes en muziekinstrumentjes. We hebben een hele leuke pagina gemaakt boordevol ideeën om muziekinstrumentjes te knutselen, zodat het in de klas ook echt feest wordt!

Bonus

Maak je eigen Elfde van d’n Elfde verjaardagskalender!

Dit is geen gewone kalender. Deze kalender start namelijk niet op 1 januari, maar volgt de telling van het carnavalsjaar en start dus op d’n elfde van d’n elfde.

Volg de stappen:

 1. Druk de kalender enkelzijdig af
 2. Kleur de kalender mooi in
 3. Zet alle verjaardagen op de kalender
 4. Leg alle blaadjes recht op elkaar
 5. Maak met een perforator twee gaatjes bovenin de kalender
 6. Doe er een mooi lint door (neem wat extra ruimte dat je de kalenderpagina’s kan omslaan
 7. Geef ‘m nu een mooi plaatsje op je kamer.

Veel plezier ermee!

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 4

De Oeteldonk omèrrumt oe Challenge!!!

Lichaamsalfabet

Om ook een bewegingsaspect toe te voegen aan de lesideeën leek het ons leuk om de challenge deze keer vorm te geven aan de hand van het lichaamsalfabet. Bedenk een aantal Oeteldonkse woorden. Hoe langer het woord des te moeilijk het is voor de leerlingen om het uit te beelden. Met behulp van de uitbeeldfiche kunnen de studenten het woord dan afbeelden. Door een tijd af te spreken moeten leerlingen zo snel als ze kunnen het woord uitbeelden.

Variant: Je kan ook een leerling een woord laten bedenken. Die zelf het woord letter voor letter uitbeeld met behulp van de uitbeeldfiche. De medeleerlingen proberen zo het woord te raden.

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 5

Oeteldonks Stratego

De meeste bewegings- en sportactiviteiten worden gezamenlijk ondernomen en dus is het nodig om te leren afspreken wat de regels zijn, hoe die na te leven en wie welke rol speelt. Dus wat is er leuker dan de Oeteldonkse rollen van het Jeugdprotocol te gebruiken voor een levende stratego!

Dit is een les voor met de hele klas. Het is ook mogelijk om met 2 klassen tegen elkaar te strijden. De les is in te zetten bij bijna elke groep. Er zijn verschillende variaties mogelijk. Dus download het lesplan en de kaartjes en ga lekker bewegen!

Suggestie voor versimpelde variant voor jongere kinderen

Om met jongere kinderen te spelen, is hieronder een eenvoudiger variant van het Levend Stratego beschreven.

Nodig: 50 kaartjes met het 11-je, 50 kaartjes met de Jeugdprins en 50 kaartjes met het Peerke en neem een fluitje mee.

Verdeel de groep in drieën (11-jes, Jeugdprinsjes en Peerkes). Ieder kind krijg 1 kaartje van met de toebedeelde rol.

Start van het spel:

 • de Peerkes moeten de 11-jes tikken
 • de Jeugdprinsjes de Peerkes, en de
 • 11-jes de jeugdprinsjes.

Als een speler getikt wordt door door een andere speler met de juiste protocolrol, dan moet de afgetikte speler het kaartje inleveren. Vervolgens kan deze speler een nieuw kaartje halen bij de leerkracht. Stel een tijd in waarbinnen de kaartjes veroverd moeten worden. Als het spel is afgelopen, telt de leerkracht het aantal veroverde kaartjes en de groep die de meeste kaartjes heeft verzameld is de winnaar.

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 6

Rekentekenen

Kleur aan de hand van sommen een tekening in van een Oeteldonkse kikker. De uitkomst van je som is gelijk aan een kleurtje. We hebben 2 varianten gemaakt die in het teken staan van (hoe kan het ook anders) het getal 11.

Variant 1: de eerste rekentekening is gemaakt op basis van het optellen en aftrekken van getallen. De uitkomst van het getal zal nooit hoger zijn dan 11

Variant 2: deze rekentekening is gemaakt op basis van het de tafel van 11

Download 1 van de tekeningen en print deze uit voor de leerlingen in de klas. Nu ze kunnen tekenen wordt het rekenen een stuk leuker!

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 7

D’n elfde draoit deur.. kleurwedstrijd!

Een kleurplaatwedstrijd is natuurlijk altijd gezellig. Win de leuke D’n elfde draoit deur button met jouw inzending van de D’n elfde draoi deur kleurplaat.

Je kan de kleurplaat digitaal inleveren via scholen_beheer@oeteldonk.org of je kan de kleurplaat per post versturen aan:

D’n elfde van d’n elfde jeugdzaken – Postbus 1123 – 5200 BD ‘s-Hertogenbosch

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 8

De omgekeerde wereld!

Carnaval in Oeteldonk heeft zijn eigen spel van de omgekeerde wereld.
’s-Hertogenbosch wordt Oeteldonk. Oeteldonkers worden ‘boeren’ en ‘durskes’, zonder rangen of standen. Allemaal in boerenkiel, versierd met kikkers. Met overal de kleuren rood-wit-geel, de kleuren van de Oeteldonkse vlag. En natuurlijk: de spelers, de symbolen, de muziek en nog veel meer.

Wanneer je les geeft ben jij als leerkracht normaal gezien voornamelijk aan het woord. Logisch, want je wil je leerlingen iets meegeven. Echter kan het ook leuk zijn om de rollen zo nu en dan om te draaien tijdens de les! Laat de leerling een keer aan het woord voor de klas. De omgekeerde wereld 🙂

Verdeel de klas in groepjes en laat ieder groepje een les voorbereiden over de Elfde van d’n elfde, Oeteldonk, Kinderoptocht, Muziek etc. Het groepje mag zo creatief zijn als ze willen. Denk aan samen iets met de klas knutselen met het Oeteldonkse thema, een Oeteldonks liedje leren, maar het kan natuurlijk ook een verhaal zijn over hun carnavalservaringen.

Je kan elke groep 1 juf of meester laten aanwijzen die de les aan de andere klasgenootjes geeft. Maar als dat te spannend is dan mogen ze ook per groepje lesgeven aan de andere klasgenootjes.

Naast dat het de leerlingen een grote zelfvertrouwen boost geeft wanneer ze een les geven voor de klas, heeft het ook vele andere voordelen. Zo voelen de leerlingen zich ook betrokken tijdens de les, krijgen de leerlingen een groter gevoel voor verantwoordelijkheid!

Daarnaast, als de leerling al het werk doet is dat ook wel zo lekker voor jezelf! Even de beentjes strekken en toekijken hoe de les wordt verzorgd door iemand anders! (als het escaleert in de klas doordat je niks meer doet zijn wij niet verantwoordelijk 🙂

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 9

Ambassadeur in de klas

Nodig een gastdocent uit in de klas! Een ambassadeur is een vrijwilliger van de Oeteldonksche club die een mooi verhaal over Oeteldonk kan vertellen.  Dus wil je antwoord op de vragen Waar komt carnaval vandaan? Waarom heet de Peer de Peer? Hoe zit het met de naam Oeteldonk? Nodig dan een ambassadeur uit in je klas als gastdocent! Stuur een mailtje naar: Scholen@oeteldonk.org en er wordt z.s.m. contact met je opgenomen om een afspraak te maken.

Bekijk je liever een filmpje met de klas om alle vragen over Oeteldonk beantwoord te krijgen? Dat kan ook!

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 10

Voorleesverhalen van de Rietkiet

Voor de allerkleinste zijn er ook voorleesverhalen van de Rietkiet beschikbaar om een leuke carnavalsles mee te geven, bijvoorbeeld:

Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe!

Lesidee 11

Wie ben ik?

Tijdens deze energizer neem je als spelleider een rol uit het Oeteldonkse spel in gedachten en laat je de leerlingen raden wie je in gedachten hebt.
Bij de start van het spel alle leerlingen vragen om te gaan staan. Om de beurt stelt iemand uit de klas een vraag aan de spelleider om er achter te komen wie de spelleider in gedachten heeft.

Het “Wie ben ik” spel bestaat uit de basis-set. Dit zijn de leden van het protocol. Maar er is ook een uitbreidingsset. Deze bevat de typetjes uit de RietKiet.

De Voorbereiding:

Print van tevoren de speelkaartjes uit. Wanneer je de kaartjes gemaakt hebt kan je ze door elkaar schudden en in een wasteiltje of emmer stoppen.

Het spel

Vertel de kinderen hoe Wie ben ik? werkt. Download de kaartjes en print deze uit. Knip de verschillende rollen uit en stop deze in een bakje/emmer. Alle kinderen krijgen of kiezen een kaartje uit de emmer. Belangrijk is dat zij hierbij niet zien wat ze pakken. Het kaartje word met een stukje plakband op het voorhoofd van het kind geplakt. Als alle kinderen een kaartje op hun voorhoofd geplakt hebben kan het spel beginnen! Besluit of je het spel wilt gaan spelen in teams of ieder voor zich.

De kinderen mogen vragen stellen aan elkaar die alleen beantwoord mogen worden met: ‘ja’ of ‘nee’. Aan de hand van deze antwoorden kunnen nieuwe vragen gesteld worden. Omdat Oeteldonk uit rollen bestaat is de vraag: “Ben ik een man/vrouw/’ meestal niet van toepassing. Alleen de rol van het Jeugdprinsje en Peerke zijn nu mannelijk en het Elfje is vrouwelijk. De andere rollen kunnen zowel door mannen of vrouwen worden gespeeld. Daarom sluiten we deze vraag dan ook uit.

De persoon die als eerste raad wie hij of zij is heeft gewonnen. Je kunt dan nog doorspelen voor de tweede plek, derde plek etc.

Wie ben ik? duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Wie ben ik vragen:

Door de juiste vragen aan elkaar te stellen zal je sneller kunnen raden Wie je bent. Door slimme en strategische vragen kan je al heel snel een globaal beeld schetsen over wie je zou kunnen zijn. Hieronder hebben we wat voorbeeld vragen opgeschreven die je zou kunnen vragen.

 1. Ben ik een mens?
 2. Ben ik een dier?
 3. Ben ik ouder dan … jaar?
 4. Ben ik bekend?
 5. Ben ik een zanger?
 6. Houd ik van paarden?
 7. Draag ik een hoofddeksel? (er zijn meerdere varianten van een hoofddeksel)
 8. Heb ik een vaandel?
 9. Maak ik muziek?
Variaties
 • Laat een leerling (in het kader van de omgekeerde wereld) het spel leiden.
 • Het spel kan ook in groepjes van 2 gespeeld worden
 • Het spel kan ook in teams gespeeld worden. Zo kunnen de kinderen die het spel al goed snappen de andere kinderen helpen.
 • Iedereen krijgt per keer dat ze mogen raden een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld 1 minuut. Is de tijd om? Dan mag de volgende gaan raden.
 • Een leuk alternatief is dat de deelnemers wel de vraag mogen beantwoorden. Dus niet alleen met ja of nee maar volle antwoorden. Hierdoor zullen deelnemers sneller raden wie ze zijn.
Tip!
 • Zorg dat je als spelleider goed het overzicht hebt en iedereen kan zien.