Het Oeteldonkse Scholenproject omèrrumt oe
meej 11 daoge veur carnaval!

66 jaar Jeugdzaken

Beste Juffen en Meesters,

Jeugdzaken bestaat deze carnaval 66 jaar! We laten dit natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Tijdens alle jeugdevenementen laten we dit natuurlijk terugkomen en in november sluiten we dit jubileum in stijl af!

Willen we de tradities van het Oeteldonkse volksfeest nog eens 66 jaar behouden is het evident dat we  ervoor zullen moeten zorgen dat de jeugd al in een vroeg stadium met dit grootste volksfeest vertrouwd wordt gemaakt, zo ook op school natuurlijk!.

Daarom hebben we dit jaar de 11 daoge veur carnaval opgezet. Natuurlijk met een knaller van een carnavalsfeest op de vrijdag voor carnaval op school!

 1. Carnaval vieren in Oeteldonk
 2. De geschiedenis van carnaval in Oeteldonk
 3. Ontdek Oeteldonk
 4. Protocol – De rolverdeling in het spel van Oeteldonk
 5. Oeteldonks Stratego
 6. De optochten in Oeteldonk
 7. Kenmerken van Oeteldonk
 8. Muziek in Oeteldonk
 9. Oeteldonkse kleding
 10. Oeteldonk van dag tot dag
 11. Feest op school

We hebben geprobeerd de lesideeën zo praktisch en gebruiksvriendelijk te maken zodat jullie het in een weektaak kunnen stoppen of als losse les uit kunnen voeren.

Mochten jullie nog vragen hebben of kunnen we jullie met andere carnavals gerelateerde zaken helpen? Neem dan contact op met ons op! Stuur een e-mail naar: [email protected] Of klik HIER voor het invullen van een contactformulier.

11 Daoge veur carnaval!

66 jaar Jeugdzaken

Lesidee 11
Carnaval vieren in Oeteldonk

 

Oeteldonk kent een lange geschiedenis met eigen tradities en een eigen protocol met daarin de hoofdrolspelers van het Oeteldonkse spel. Maar ook de kleding, emblemen en symbolen spelen een belangrijke rol. Dit alles wordt ondersteunt door de vele evenementen die Oeteldonk rijk is. Er is zoveel te vertellen over Oeteldonk. Daarom richten we ons in de eerste les op carnaval vieren in ons heerlijke Oeteldonk.

Ter lering en vermaak zijn er door de Oeteldonksche Club leuke animaties gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe carnaval in Oeteldonk wordt gevierd.

[/vc_column_inner]

Meer weten over carnaval en de geschiedenis?

Wil je meer weten over carnaval in Oeteldonk en de geschiedenis van carnaval? Binnen het scholenproject hebben we gastdocenten beschikbaar. Een gastdocent of ook ambassadeur genoemd is een vrijwilliger van de Oeteldonksche club die een mooi verhaal over Oeteldonk kan vertellen. Je kan een gastdocent uitnodigen in de klas. De gastdocent is een Oeteldonker in hart en nieren die op een leuke en voor de kinderen ook simpele manier de klas kunnen meenemen in het Oeteldonkse spel en de geschiedenis daarvan!

Dus wil je antwoord op de vragen Waar komt carnaval vandaan? Waarom heet de Peer de Peer? Hoe zit het met de naam Oeteldonk? Nodig dan een gastdocent/ambassadeur uit in je klas als gastdocent! Stuur een mailtje naar: [email protected] en er wordt z.s.m. contact met je opgenomen om een afspraak te maken.

Is er geen mogelijkheid om een gastdocent uit te nodigen, maar wil je wel graag samen de klas meer uitleg over carnaval en de geschiedenis? Er is door de ambassadeurs van het Scholenproject ook een heel leuk filmpje gemaakt. Al lopende door het Gemintemusejum vertellen ze je alles over ons feest.

Carnaval vieren in Oeteldonk? Begin in de klas!

Om deze les helemaal af te maken en ervoor te zorgen dat het aftellen naar carnaval nog feestelijker wordt hebben we ook nog wat tips om je klas te versieren.

En vergeet vooral de ramen niet. Door de ramen te versieren helpen we Oeteldonk om de straten van Oeteldonk te laten kleuren in onze kleuren ROOD, WIT en GEEL! Op deze manier zal er een grote lach op ieders gezicht verschijnen als we lopend, fietsend of in de auto door Oeteldonk gaan.

Wil je graag leuke tips of templates waarmee je de klas kunt versieren? Druk dan op de knop ‘Versiertips’ en maak er een feestelijke geheel van!

Wij zijn kei nieuwsgierig naar het resultaat, dus deel een fotootje van je versierde klas via Facebook of Instagram en tag het Ministerie van Jeugdzaken – Oeteldonk. Je kan de foto ook mailen naar mailto: [email protected]

Samen kleuren we Oeteldonk in onze carnavalskleuren❤️🤍💛🐸